KUNSTIG INTELLIGENS

Oslomet åpner forskningssenter for kunstig intelligens

Fredag er det offisiell åpning av Oslomet artificial intelligence lab. Senteret skal fokusere på å utvikle kunstig intelligens for profesjonene som universitetet utdanner.

I samarbeid med Simula åpner Oslomet et forskningssenter for kunstig intelligens.
I samarbeid med Simula åpner Oslomet et forskningssenter for kunstig intelligens. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no
26. apr. 2019 - 13:43

Fredag er det åpning av et nytt forskningssenter for kunstig intelligens, Oslomet artificial intelligence lab. Senteret er et samarbeid mellom Oslomet og Simula.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, Oslomet-rektor Curt Rice, og Olav Lysne, som leder Simulamet – samarbeidet mellom Simula og Oslomet – står for den offisielle åpningen.

Fokus på profesjoner

Lederen for det nye forskningssenteret, førsteamanuensis Hugo Lewi Hammer, mener de vil ha en unik tilnærming til forskning på kunstig intelligens. 

De vil nemlig følge tråden til utdanningene ved Oslomet, som ifølge Hammer fokuserer mer på profesjoner – som ingeniører, lærere, sykepleiere eller fysioterapeuter – sammenlignet med andre institusjoner.

– Vår strategi er at vi vil rette forskningen mot de profesjonene som vi har, og utvikle kunstig intelligens og verktøy som kan være nyttig for dem.

Som en del av satsningen har de også opprettet en ny masterutdanning innenfor kunstig intelligens, hvor en stor del av utdanningen vil være prosjektbasert i samarbeid med industrien.

Førsteamanuensis Hugo Lewi Hammer er lederen av det nye forskningssenteret. <i>Foto:  Privat</i>
Førsteamanuensis Hugo Lewi Hammer er lederen av det nye forskningssenteret. Foto:  Privat

– Dermed vil også utdanningen til hver student i stor grad være påvirket av behovene i industrien, sier Hammer.

Rundt hundre forskere

Blant prosjektene de skal jobbe med på AI-laben er det alt fra medisinsk forskning til autonome systemer og robotikk.

– Vi jobber for eksempel med å forbedre detektering av sykdommer fra medisinske bilder, slik som kreft.

De har også nylig startet et prosjekt for å forbedre kunstig befruktning for å hjelpe par som strever med å få barn.

– I den teknologien som brukes er det mange komplekse problemstillinger, for eksempel hvordan man velger embryoer som skal settes inn. Der handler det om å lære av historikken og se hva som fungerer, og idéen er å bruke kunstig intelligens til det.

Til sammen anslår Hammer at det vil være rundt hundre forskere fra Simulamet og Oslomet tilknyttet det nye forskningssenteret.

I tillegg vil det å få på plass mer regnekraft være en del av satsningen.

– Vi har allerede ganske solid regnekraft både på Oslomet og Simulamet fra før, og har som en del av det nye forskningssenteret kjøpt inn et sett med GPU-er. Nå har vi også søkt om ytterligere ti millioner kroner for å kjøpe inn enda mer regnekraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.