Norge trenger ingeniører og teknisk kyndige mennesker, men hvis utviklingen fortsetter kan det bli langt mellom de virkelig kvalifiserte kandidatene.
Kun 44 prosent av ingeniørstudentene i Norge fullfører studiene på normert tid. NITO Studentene starter nå en krisetelefon, skriver studentavisen Under Dusken.
Studenten Vegard Aamodt hoppet i høst av ingeniørstudiet i Produktutvikling og produksjon på NTNU. Han er bare en av mange.
En fersk rapport fra Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen (NOKUT) viser at over halvparten av studentene som begynner på ingeniørstudier faller fra underveis i studieløpet.
Solveig Kvam i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon (NITO) mener myndighetene må ta grep, når studiestedene ikke klarer å komme med konkrete tiltak.
– Det er for tafatt at skolene sier ifra seg alt ansvar ved å si de skal ta bedre vare på studentene, sier hun til Under Dusken.
NITOs studentorganisasjon, NITO Studentene, har derfor nylig lansert den såkalte «frafallstelefonen». Den består av fem tidligere ingeniørstudenter, som skal veilede og hjelpe studenter som mangler motivasjon for studiene.
Telefonen ble åpnet denne uken, og vil være åpen 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. Ved å ringe 21 03 18 80 får studentene råd fra de nyutdannede ingeniørstudentene.
I oktober stod hun på stand på Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) for å markere startskuddet for krisetelefonen.
I tillegg til telefonen har NITO Studentene gått i dialog med ledelsen på sine respektive skoler, for å se på hvilke andre tiltak som kan gjøres.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland mener regjeringen gjør sitt for å bedre den dystre statistikken.
– Dette er en utfordring vi har kjent til og som vi må ta på alvor, og på dette området erfarer vi allerede at regjeringens realfagssatsing bidrar til en positiv utvikling, sier ministeren i en pressemelding.