BEDRIFTSTEKNOLOGI

Overfører ultralyd til nettbrettet

Narvikbedrift finsliper teknologien før lansering.

Ingeniørene er i mål med trådlløs overføring av ultralydbilder, mens det gjenstår å fikse bedre bildekvalitet og brukervennlig programvare.
Ingeniørene er i mål med trådlløs overføring av ultralydbilder, mens det gjenstår å fikse bedre bildekvalitet og brukervennlig programvare. Bilde: Pressebilde
25. mars 2015 - 10:17

Etter flere års arbeid røper Narvikbedriften Eyelife at den er kommet i mål med sin trådløse ultralydteknologi.

– Vi har klart å overføre bilder fra en ultralydprobe i lommeformat til et ordinært nettbrett, sier daglig leder Rune Nystad.

Planen er å ha et ferdig produkt om et års tid. Fremdeles gjenstår å få til bedre bildekvalitet og fullfære utviklingen av en brukervennlig programvare.

Færre komponenter

Teknologibedriften ble etablert i 2011 med et mål om å utvikle et ultralydapparat til lavkost.

Tradisjonelt er disse store og komplekse, selv om det finnes mindre og mer mobile utgaver. Utviklingen har hovedsakelig kommet fra forbedringer av programvaren for bildebehandling.

Ultralydproben, selve leseren som skanner kroppen, har stort sett vært uforandret de siste 15-20 årene. Denne er kostbar fordi den inneholder mange såkalte transdusere og forsterkere. Her har Eyelife sikret seg patent på en teknologi reduserer antallet slike komponenter og dermed gir lavere produksjonskostnad.

Målet er at flere grupper kan bruke hjelpemiddelet, som ambulansepersonell og mindre legekontorer.

Kjernen i teknologien er den trådløse proben med færre komponenter og dermed lavere produksjonskostnader. <i>Bilde: Eyelife</i>
Kjernen i teknologien er den trådløse proben med færre komponenter og dermed lavere produksjonskostnader. Bilde: Eyelife

Mobilteknologi

Konseptet er enkelt:

En trådløs probe skanner pasienten og overfører bildet til et nettbrett. Programvaren som brukerne trenger lastes rett og slett ned som en ordinær mobilapplikasjon.

Ideen er ikke norsk. Gründerne kom over arbeidet til forskeren William Glenn ved Florida Atlantic University. Etter at Glenn døde, ble teknologien lagt ut på universitetets Technology Transfer-tjeneste - en portal med oversikt over forskningsresultater som andre kan jobbe videre med.

Eyelife sikret seg rettighetene til noe av hans arbeid om ultralydløsninger fra 2004. Dette handler mye om mikroelektronikk, børsteløse motorer og ikke minst mobilteknologi.

Milliard-marked

Selskapet samarbeider med Florida Atlantic University og har et avdelingskontor i Boca Raton, samt i Oulu i Finland.

Det amerikanske markedet er vesentlig for kommersialiseringen. Her har Eyleife utviklet programvare som kobler en ultralydundersøkelse med klinikkens økonomisystem og oppgør fra pasientens forsikringsselskap. Ideen er en tilsvarende funksjon for refusjonsordninger i offentlig helsevesen.

Narvik-løsningen hører hjemme i det såkalte point-of-care-markedet for ultralyd. Markedspotensialet her er beregnet til 1,3 milliarder US dollar.

Så du denne? Helse-IT kan få eget direktorat

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra