Den Internasjonale olympiske komité er fortsatt livredd for Internett. Det vil si - de er livredde for rettighetene til arrangementet sitt, for det er der pengene ligger. Derfor kan vi bare glemme å se Kari Traa eller Lasse Kjus gjøre greia si i levende bilder på Internett - for IOC har igjen satt igang automatisk overvåkning av nettet for å stoppe video-klipp fra lekene.
Akkurat som under Sydney-OL, patruljerer roboten, eller "eddeerkoppen", som er utviklet av franske Datops, nyhetssider for å kikke etter uautorisert materiale.
Bli med på OL via mobilen
OL i 2002 - fortsatt ikke på Internett
Paralympics er best på Internett
TV 2 tilbyr OL på bredbånd
IOC tester 'trygg' TV-overføring på nett
Slik er de offisielle nettsidene
Datops' Pericles-teknologi er allerede brukt av IOC. Siden 1998 har selskapet overvåket nyhetstjenester på nettet for IOC, for blant annet å gi komitéen en idé om hvorvidt reklamekampanjen i etterkant av bestikkelsesskandalene rundt OL i Salt Lake City i 2000/2001 virket.
Pericles kjører på 50 kraftige datamaskiner, og bruker lingvistisk og leksikalsk analyse for å finne ord og fraser for finanstjenester, politikere eller markedsførere, opplyste grunnlegger Louis Gay til digi.no i forbindelse med OL i Sydney.
Overvåkningen utføres av Copyright Control Services, et samarbeidsprosjekt mellom flere britiske selskaper som jobber med rettighetsstyring.
Ifølge Wired News har IOC bygd opp en database med hundretusenvis av nettsteder som er mulige rettighetsbrytere, og en representant for IOC sier sport er nesten like populært som porno. De ser ikke for seg at overvåkerne kan slappe av på en god stund enda.
I tillegg til å ta video, skal overvåkerne stoppe uautorisert logo-bruk. Men ett nettsted har iallefall fått lov å legge ut video, noe som viser at IOC ikke er fullstendig paraniode når det gjelder utviklingen på bredbånd og Internett, noe som ellers er blitt hevdet fra mange hold.
Som en test har OL-fedrene latt sveitsiske Television Suisse Romande fått tillatelse til å direktesende OL-arrangementer over nettet, for å sjekke om det lar seg gjøre å begrense adgangen til sendingene basert på tilskuernes IP-adresser. IOC håper dermed å kunne fortsette å dele opp verden i territorier, som hver må betale i dyre dommer for retten til å sende OL.
En annen grunn er at video på Internett er både dyrt og lite lønnsomt. En representant for IOC sier til Wired at fortjeneste-modellene for nettvideo rett og slett ikke finnes, eller at de iallefall ikke har sett noe til dem der i gården.
Han tilføyer at de regner med situasjonen vil være helt annerledes når OL i Beijing går av stabelen i 2008. Etter bare én uke med Sydney-OL hadde roboten tatt 30 syndere på fersken, og etter den tid har langt flere fått besøk av IOCs overvåkningsteknologi.