Journalistene i Brennpunkt-dokumentaren «Skyggekrigen» gikk teknisk til verks for å undersøke omfanget av russisk etterretning i Skandinavia.
Til vårkonferansen kommer gravejournalisten Håvard Gulldahl fra NRK og forteller hvordan de hentet inn og analyserte milliarder av AIS-posisjoner, jobbet med russiske eksiljournalister som satt på lekkede data og dro på nattlig jakt etter falske mobilmaster i Kirkenes.
Før han kommer på scenen åpnes konferansen av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.
Årets vårkonferanse vil gå over to dager. Om kvelden 1. juni blir det middag på seilskuta Christiania. Dette er for å gi plass til den andre viktige dimensjonen ved en faglig konferanse: De uformelle møtene og den frie praten det er så vanskelig å få til via videosamtaler.
Programmet snart ferdig
Programmet er på det nærmeste ferdig, og kan leses på konferansens nettsted.
Etter at ministeren har åpnet konferansen, blir det en felles sesjon der sjefen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Pål Wien Espen og kommunal- og distriktsdepartementet vil drøfte samspillet mellom de ulike myndighetsorganene. Deretter vil Henning Køhler Knutsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet entre scenen med et foredrag om deres rolle overfor telebransjen.
Etter at NRK-journalist Håvard Gulldahl har fortalt om arbeidet deres med Brennpunkt-dokumentaren, vil et panel debattere cybersikkerheten i lys av Skyggekrigen og selvsagt med Ukraina-krigen som bakteppe.
Fiber eller trådløst bredbånd?
På konferansen vil vi også ha en sesjon som drøfter om fast trådløst bredbånd (FTB/FWA) har blitt en konkurrent til fiberoptiske nett. I sesjonen vil moderniseringsdirektør Arne Q. Christensen fra Telenor, satellitt-bredbånd-leverandøren Thorsten Rinde fra Brdy og Torgeir Røystrand fra Telia fortelle om sine erfaringer med trådløst bredbånd.
Samme dag vil Nødnett-sjef Eline Palm Paxal fortelle om hva neste skritt for nødnettet er, nå som konseptet er valgt og forprosjektet skal i gang.
Fra Telenor Infra kommer Christina Endresen, som vil fortelle om arbeidet med å levere infrastruktur til eget morselskap og konkurrentene.
Markedet
I en parallell sesjon vil vi fokusere på markedet og forhandlerne. Her vil kommersiell leder for Ice, Shiraz Abid snakke om markedsstrategi og kundevekst, og Elkjøps Stian Giskeødegård vil snakke om markedsutvikling og strategi for flere kanaler.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor reiser land og strand rundt hvert år, både for å sjekke dekningen til eget og konkurrentenes nett, men også for å møte lokale medier og lokalpolitikere. Dette er selvsagt noe som gir Telenor en spesiell posisjon i landet. I denne sesjonen vil også lederen for Telia Bedrift, Jon Christian Hillestad fortelle om deres vekstreise.
Datasenter, sikkerhet og kunstig intelligens
Den siste dagen av konferansen er innom flere temaer, men mest datasenter, der vi får bidrag fra Ringerikskraft som vil snakke om forsyningssikkerhet på kraft.
Agron Lasku fra Arthur D Little vil snakke om Datasenter som en grunnstein i nasjonal infrastruktur, mens Harald Kristian Næss fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet stiller spørsmålet: Nasjonal sky – blir dataene våre tryggere da? Han har nylig vært med på å levere en utredning om behovet for en statlig nasjonal sky.
Interessant bør det også bli å høre Caroline Wang Gierløff fra Menon. De har laget en studie av ringvirkningene av det omtalte «TikTok»-datasenteret som Green Mountain skal sette opp. Hvor mange jobber skapes egentlig rundt et digert datasenter?
Konferansen rundes av med et foredrag om kunstig intelligens. Fredrik Pettersson er teknologidirektør i Anfo – en interesseorganisasjon for norske annonsører og markedsførere. Han er selverklært nerd på feltet kunstig intelligens, og bruker mye tid på å gi råd til store norske bedrifter om temaet som har tatt voldsomt av etter at Chat GPT overrasket – og sjokkerte – de fleste av oss for få måneder siden.
NRK kjøper nettverk til mellom 250-500 millioner kroner