Siste ord er ikke skrevet om det innovative amerikanske teknologiselskapet, som født ut av 3com ble selve pioneren på håndholdte terminaler på 1990-tallet.
Fem år etter døden blir Palm nå gjenopplivet, som et vaskeekte selskap i Silicon Valley, riktignok heleid av kinesiske TCL.
TCL gjorde det kjent under denne ukens CES-konferanse i Las Vegas at de har overtatt varemerket Palm, som de også vil bruke på det nye selskapet, Palm Inc., og sikkert også på enhetene de planlegger.
– Dette blir et ekte californisk selskap i Silicon Valley, som skal utnytte de talentene og partnerskap som finnes i området, heter det i kunngjøringen.
Det oppgitte målet er noe langt mer enn bare å tilby mer avanserte (mobile) enheter. Her loves det solide gjennombrudd og innovativ ny teknologi, design, brukeropplevelse og økosystem. Store ord, som det blir interessant å se om de klarer å etterleve.
TCL er en relativt stor produsent av tv-apparater. De lager også mye annen forbrukerelektronikk og hvitevarer som vaskemaskiner og kjøleskap, men også mobiltelefoner.
Det er ikke kjent hva de har betalt for Palm, men det nye datterselskapet i USA får umiddelbar drahjelp av en R&D-avdeling som teller 5.000 ingeniører på tvers av syv utviklingssentre verden over.
– En nærmere tidsplan for utrulling av Palm-prosjektet blir meddelt på et senere tidspunkt, heter det i pressemeldingen.
Stolt fortid
Palm har en stolt fortid som pioner innen håndholdte lommedatamaskiner, eller PDA-er (personlig digital assistent) som de gjerne ble kalt.
Det amerikanske selskapet, opprinnelig en del av 3com, fikk umiddelbar suksess med sin Palm Pilot da den kom i 1996 og skapte et nytt marked, der de ble fullstendig dominerende fram mot årtusenskiftet.
Tapte alt
Historien om hvordan de senere tapte alt er for lengst skrevet, men også etter at PDA gikk av moten – og til slutt ble erstattet av smarttelefoner, holdt Palm det gående i mange år. Helt fram til 2010 da krisen var et faktum.
Palm ble solgt til Hewlett-Packard, men oppkjøpet endte i et digert mageplask allerede året etter. De store vyene om å bruke Palms lovende webOS ble satt i full revers og virksomheten slaktet. Senere ble operativsystemet solgt til LG som nå bruker det i smarte tv-er og klokker.
Les også:
- [26.02.2013] HP selger webOS
- [03.01.2012] – WebOS sjanseløs hos HP
- [21.09.2011] webOS på slaktebenken
- [16.07.2010] Apple og Google ville kjøpe Palm
- [28.04.2010] HP kjøper Palm
- [22.03.2010] Palm står på kanten av stupet
- [26.02.2010] Kundene svikter Palm, aksjen stuper
- [05.06.2009] Palms nye Linux-mobil vekker begeistring
- [14.01.2002] Palm - fra seier til tap
- [25.06.2001] En palme i hånden...