Trenden i IT-bransjen er å utvikle avanserte teknikker og introdusere den i de dyreste produktene, for så å spre den nedover til enklere og billigere produkter. "Virtualisering" følger nå denne trenden.
Begrepet stammer fra stormaskiner der man lenge har satt opp flere operativsystem som kan dele på en prosessor. Operativsystemene "lures" til å tro at det styrer hele prosessoren, men egentlig bare har tilgang på deler av ressursene.
I utgangspunktet vil kanskje mange tro at flere kokker gir mer søl, og tanken på å oppdatere og administrere flere versjoner av Windows frister ikke. Det er mulig, men flere operativsystem skal kunne gi økt stabilitet. For hvis en driver eller program velter, tar det bare med seg det ene operativsystemet. Det/de andre operativsystemene og de andre applikasjonene kjører videre.
Hvordan teknikken vil fungerer i praksis for Windows-brukere er foreløpig ikke kjent, men Intel har lovet PC-prosessorer som kan virtualisere. Teknikken har foreløpig blitt omtalt under kodenavnet Vanderpool og ble lovet i salg for PC-prosessorer i 2006.
Les også:
- [17.06.2005] Økt fleksibilitet med Intel-Mac
- [30.03.2005] AMD skal tilby virtualisering i 2006
- [27.01.2005] Her er Intels planer for det neste året
- [24.01.2005] Endret timeplan for Intels tokjernebrikker
- [21.01.2005] Pentium 4 synger på det siste verset
- [24.11.2004] Snart bruker vi flere operativsystemer
- [08.09.2004] Bygger virtualisering inn i PC-prosessor
- [08.09.2004] Satser på dobbelkjernede prosessorer i 2005
Nå melder amerikanske medier at Intel har fremskjøvet sine planer - Intel skal lansere prosessorer som kan kjøre flere operativsystemer samtidig allerede i løpet av året. Dette kan da sammenfalle med Intels lovede lansering av flerkjerneprosessorer.
Her kan du lese Intels pressemelding om Vanderpool-teknologien og deres nye løfter.
Mye tyder derfor mot et generasjonsløft for PC-er og enklere Intel-servere til høsten. Til neste år lover Intel Vanderpool-versjoner for Pentium M og serverprosessorene Xeon.
Det store spørsmålet er om Microsoft klarer å henge med i fremskyndelsen av planene med et oppdatering av Windows som utnytter mulighetene. Her er det mye som er uklart - hvordan vil Microsoft ta betalt for å la brukere kjøre en dobbelversjon av Windows, og ikke minst, hva vil den gi av muligheter.
Signaler tyder på at støtte fra Microsoft først vil komme sammen med Longhorn, som skal komme i løpet av 2006.