JUSS OG SAMFUNN

Patentseier for Microsoft

Dommer reduserte Motorolas milliardkrav til smuler.

Microsoft har scoret 1-0 mot Motorola Mobility i den langvarige striden om royaltyprisen på mobilselskapets standardessensielle video- og nettverksteknologier.
Microsoft har scoret 1-0 mot Motorola Mobility i den langvarige striden om royaltyprisen på mobilselskapets standardessensielle video- og nettverksteknologier. Bilde: All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2013 - 07:15

Motorola Mobility har gått på en smell i striden mot Microsoft om royalties for en samling standardessensielle patenter som Motorola eier. Patentene berører video- og WLAN-teknologi. Allerede før Google kjøpte Motorola Mobility, skal mobilselskapet ha krevd så mye som 2,25 prosent av utsalgsprisen for enheter som Xbox, Windows-pc-er og andre enheter. Dette er i tall som Microsoft har gått ut med. Tallene tilsvarer en royaltyavgift på flere dollar per enhet.

I utgangspunktet kan man kreve hva man vil i royalties for patentlisenser, men for patenter som er essensielle for standarder – i dette tilfellet videostandarden H.264 og visse typer trådløse nett – er det ofte andre betingelser som gjelder. Det vanlige er å slike patenter lisensieres ut med såkalte FRAND-betingelser (fair, reasonable and non-discriminatory).

I forrige uke kom en dommer i distriktsdomstolen i Seattle, James Robart, med en kjennelse i det som omtales som første runde i denne saken. Han mener at den rettferdige prisen Microsoft må betale for lisensiering av disse patentene per produkt, ligger på noen få amerikanske cent, i stedet for flere dollar.

Ifølge Financial Times betyr dette at Microsoft må betale Motorola Mobility en årlig royalty på 1,8 millioner dollar. Motorolas krav skal være 4 milliarder dollar i året.

– Denne avgjørelsen er bra for forbrukere fordi den sikrer at patentert teknologi som er tatt i bruk av standarder forblir overkommelige for alle, sier David Howard, Microsofts stedfortredende juridiske sjef i en uttalelse.

Motorola hevder derimot at selskapet lisensierer ut hele dens patentportefølje til fornuftige rater som er på linje med det andre i bransjen krever.

Ifølge Financial Times har Motorola Mobility mulighet til å anke kjennelsen, som skal danne grunnlaget for en kommende jurysak. Juryen skal avgjøre om forskjellen mellom kravet fra Motorola og prisen dommeren har fastsatt utgjør et brudd på kontrakten mellom Motorola Mobility og Microsoft.

Google

Striden mellom Motorola Mobility og Microsoft, og en tilsvarende strid mellom mobilleverandøren og Apple, er eldre enn Googles eierskap i Motorola Mobility. Men det er nokså vedtatt sannhet at Google kjøpte mobilselskapet først og fremst for å få tilgang til selskapets store patentportefølje. Som et relativt ungt selskap, hadde Google på egenhånd bare kunnet skape seg en temmelig begrenset patentportefølje. En omfattende patentportefølje regnes som et godt forsvar for patentsøksmål.

Dersom Motorola Mobility hadde kunnet innkassere fire milliarder dollar fra Microsoft vært år, ville det ikke tatt mange årene før disse inntektene hadde dekket hele beløpet som Google ga for mobilselskapet. Men dersom enden på visa blir at de aktuelle patentene i praksis er verdt under en promille av det Motorola Mobility har hatt som utgangspunkt, kan det virke som at Google har bommet stygt med oppkjøpet av Motorola. Det mener flere observatører som uttaler seg til The Verge.

Ifølge dette dokumentet ble verdien av Motorola Mobiltys patenter og utviklede teknologier verdsatt til 5,5 milliarder dollar i juni 2012. Men dette inkluderer alle de rundt 17 000 patentene Motorola Mobility eier, ikke bare de drøyt 50 patentene denne saken skal dreie seg om.

– Vi kjøpte Motorola for å få et bedre utgangspunkt i patentangrep mot Android og for å dra veksler på Motorolas lange innovasjonshistorie. På mindre enn et år har vi oppnådd mye, med imponerende hastighet og effektuering. Vi er begeistret for Motorolas framtid, sier en talsperson for Google til The Verge i en kommentar til forrige ukes dommeravgjørelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra