KØBENHAVN (digi.no): Vittorio Viarengo, ansvarlig i VMware for satsingen på digitale arbeidsflater – «end user computing» eller EUC – er ikke i tvil: Pc-ens fall er allerede et faktum. Digi.no treffer ham ved åpningen av VMware-arrangementet VMworld 2011 i København.
– Tallet på nettbrett og smarte mobiler er allerede større enn antall pc-er.
Viarengo understreker at observasjonen gjelder globalt.
Fenomenet er kommet lengst i den mindre utviklede delen av verden. Men det kan også ses i bedriftsverdenen, der færre og færre applikasjoner rettes mot eller baseres på Windows. Såkalte operativsystemuavhengige applikasjoner er i ferd med å ta over.
– Misforstå meg rett. Pc-en er ikke i ferd med å forsvinne. Men pc-ens tid som det dominerende digitale arbeidsredskapet er over. Windows framstår som en av fire plattformer for digitale tjenester. Android og Apple kommer sterkt, og vi må fortsatt regne med Blackberry.
For IT-sjefer medfører det to utfordringer, ifølge Viarengo.
– For det første må de holde Windows-applikasjoner i gang, siden mange av dem ikke vil ble skrevet om med tanke på mobile klienter. For det andre må de forholde seg til, det vil si administrere, et nytt miljø der ansatte benytter seg av en rekke ulike enheter.
Pc-en er altså ikke død, men den dominerer ikke lenger. Blant nye brukere vil mange, ikke bare blant de unge, hoppe over pc-en.
– Et eksempel er min mor, sier Viarengo, hvis sølvspekkede hode røper en antatt alder i overkant av de femti. – Jeg har gitt henne en iPad og en iPhone, og for henne er dette den nye verden, med Skype, Youtube, e-post, Internett og så videre. Hun når alle tjenestene hun føler hun trenger, uten pc.
I forbrukermarkedet går driften av seg sjøl: Brukerne overlater det til Google eller Apple. I bedriftsmarkedet vil ikke det fungere: Noen må stå for administrasjon av systemer, tjenester og rettigheter.
– Vår ambisjon i VMware, er å bli selskapet som leverer verktøyene til det. Ideen er at en IT-avdeling skal kunne sette sammen en sikker pakke applikasjoner, og legge dem ut på brukernes ulike apparater slik at de derfra nærmest drifter seg selv.
Dette har begynt gjennom dagens virtuelle pc-er, som kan driftes som vanlige pc-er, men som kan aksesseres fra forskjellige typer apparater. Viarengo er enig i at dette ikke løser alt.
– Vi må tilby neste nivå, som er tilsvarende kontroll over applikasjoner og data, uten å måtte gå gjennom en virtuell pc. Et annet problem er knyttet til brukergrensesnittet. Windows på en iPad er for eksempel ikke spesielt tilpasset. I vår View-løsning har vi en del hjelpemidler, med bestemte fingerbevegelser og en virtuell flatmus i selve skjermen.
Blanding av gammelt og nytt av både utstyrstyper og applikasjoner, kan føre til mye rot, frykter Viarengo.
– Det vil være uhensiktsmessig å skrive om mange applikasjoner med tanke på operativsystemuavhengige plattformer. Derfor må nytt og gammelt håndteres med de samme driftsverktøyene. Poenget er at det er brukeren og tjenestene som skal håndteres, ikke selve enhetene. Vi kommer etter hvert til å kunne tilby en bedriftsintern applikasjonsforretning, der brukerne forsyner seg av godkjente applikasjoner sine enheter.
Viarengo ser for seg at situasjonen med iOS, Android og Windows som sameksisterende plattformer vil vedvare, trass i potensialet til HTML 5.
– HTML 5 har alle tekniske forutsetninger for å bli en lingua franca, og skjer det, er det bra for oss. Grunnen til at jeg tror det vil ta tid, ligger i uavhengige utvikleres tilnærming til sitt levebrød. Apple og Google har egne distribusjonsordninger for apps på hver sin plattform. Det gjør det lønnsomt for utviklere å legge ut apps til enten iOS eller Android, selv om den samme funksjonaliteten kunne vært realisert med HTML 5.