Et av løftene i den såkalte grid-teknologien – samkjøring av datakraft – som er under utvikling, er at organisasjoner kan trekke nærmest uante mengde datakraft fra sine PC-er, og spare penger som man ellers ville ha måttet investere i store regneanlegg.
Intel samarbeider med den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis – dannet i 1996 da Ciba og Sandoz slo seg sammen – om et treårig prøveprosjekt der samkjørte PC-er skal levere datakraft til både forskningsoppgaver og administrative systemer.
Novartis standardiserer en stor andel av sine medarbeideres PC-er til nye Pentium 4-prosessorer med hypertråd. Hittil har forskningsavdelingen Pharma installert 2700 PC-er av denne typen og koplet dem opp mot samkjøringsnettet eller "grid". Når fornyelsen er gjennomført, regner Novartis med at samkjøringen vil kunne levere minst 5 teraflops. I dag er det ifølge Top500.org-listen bare sju supermaskiner i verden med større regnekraft enn dette. Over tre år regner Novartis med å spare 200 millioner dollar.
I første omgang er den samkjørte datakraften brukt til simuleringer for å utvikle nye legemidler. Novartis mener konkurransefordelen samkjøringsnettet gir er enorm: Forskerne får til mye mer enn før, samtidig som regnekostnadene faller. Resultatene – og nye produkter – kommer fortere, og er likevel rimeligere å utvikle.
I en pressemelding sier IT-sjef Peter Sany i Novartis at de har prosjekter som de antok ville kreve seks år å kjøre på en enkel superdatamaskin. I samkjøringsnettet er kjøretiden nede i 12 timer. Oppgaver som man ikke ville drømt om å sette i gang for kort tid siden, er i dag rutine.