Ideen om et reproduserende dataprogram strekker seg langt tilbake i tid, og ble først postulert i 1949 av datapioneren John von Neumann.
Det skulle gå mange år før uttrykket datavirus ble brukt om fenomenet, og ikke minst før teori ble til virkelighet.
De første kjente eksemplene som spredte seg fra maskin til maskin dukket ifølge Wikipedia opp tidlig på 1970-tallet på ARPAnet, forløperen til internett. Rundt ti år senere skrev en amerikansk 15-åring Elk Cloner, trolig det første viruset som spredte seg på Apple II-maskiner.
25-års jubileum
Det første viruset som rammet IBM PC-kompatible maskiner ble oppdaget først noen år senere, nærmere bestemt i januar 1986. Da så det såkalte Brain.A-viruset dagens lys. I likhet med Elk Cloner var også dette et boot sector-virus som spredte seg på datidens 5,25 tommers disketter.
Brain er det eldste kjente viruset skrevet for DOS-plattformen, og fyller i disse dager altså 25 år. Programmet gjorde diskettstasjonen tregere og la beslag på syv kilobytes av maskinens internminne, men skal ellers ha vært harmløst.
Den gangen var det ikke ulovlig å skape og spre skadevare. Faktisk oppga opphavsmennene navnene sine, som lett kunne avleses fra bootsektorene viruset overskrev. Utviklerne var de to pakistanske brødrene Basit og Amjad Farooq Alvi fra storbyen Lahore.
- Det var først senere vi lærte at det ikke var lurt å skape datavirus, skriver den anerkjente sikkerhetseksperten Mikko Hyppönen i et blogginnlegg i anledning jubileet.
Hyppönen, som er sjefsforsker i F-Secure, opplyser samtidig at han reiser til Lahore i et forsøk på å spore opp de to brødrene som skrev Brain.
Viruseksperten oppgir at målet med reisen er å prate med dem om hvordan det føles å ha startet fenomenet. Han tar i mot forslag til spørsmål på bloggen sin, og lover å ta med seg de beste forslagene.