Etter at prisene på minne har gått kraftig ned i nesten ett år, har trenden snudd. Prisene på minne har gått opp de siste ukene, særlig på de populære 8MB, 16MB og 32MB modulene. Prisnivået ligger nå nesten 50% over bunnpunktet tidlig i september, men er fortsatt langt under tidligere høyder.
Det er særlig i spot-markedet at prisene har gått opp, men fordi det er en knapphet på moduler i markedet, påvirker det også de langsiktige kontraktene som PC-produsentene har med de store minneprodusentene.
- Vi har langsiktige avtaler med Samsung og Century om levering av minne til vår produksjon, sier Tor Westerheim, Markedssjef for PC i Cinet. Derfor påvirkes ikke våre PC-priser av små variasjoner i minnepriser. Derimot, når prisene går opp såpass mye som de har gjort nå, blir det endringer. Dagens langsiktige avtaler har nemlig klausuler som åpner for justeringer når det er store prisvariasjoner. Vi liker ikke at prisene på minne går opp fordi vi lever av å selge godt utrustede PCer til best mulig pris. Allikevel ser vi oss nødt til å øke PC-prisene våre neste uke med to til fem prosent som følge av økt kostpris på minne, sier Westerheim.
Ellers melder Westerheim at Cinets PC-salg går så det griner.
- Ved utgangen av september passerte vi 30.000 solgte PCer, og vi blir skuffet hvis vi ikke passerer 45.000 ved utgangen av året. Til sammenligning solgte vi 35.000 PCer i hele 1995, stråler Westerheim.
Etter det digi:data erfarer, vil andre PC-produsenter være nødt til å gjøre det samme. Med bransjens lave marginer er aktørene nødt til å heve prisene når en sentral komponent som minne går opp med 50%.