JUSS OG SAMFUNN

«Pentagon-hacker» nær ved å gi opp

Gary McKinnon får ikke anke en kjennelse om utlevering, og tiden renner ut.

Janis Sharp har engasjert seg for sin sønn, og spilt en vesentlig rolle i å få opposisjonspartiene i nasjonalforsamlingen til å slutte opp om kravet om at McKinnon må stilles for retten i Storbritannia i stedet for å utleveres til USA.
Janis Sharp har engasjert seg for sin sønn, og spilt en vesentlig rolle i å få opposisjonspartiene i nasjonalforsamlingen til å slutte opp om kravet om at McKinnon må stilles for retten i Storbritannia i stedet for å utleveres til USA. Bilde: FreeGary.org.uk
15. okt. 2009 - 10:20

I forrige uke leverte britiske High Court en kjennelse som nekter Gary McKinnon å anke utleveringskjennelsen til landets høyesterett. Dommerne forklarte at saken ikke inneholder momenter av tilstrekkelig allmenn betydning.

McKinnon har erkjent at han ved flere anledninger i 2001 og 2002 begikk datainnbrudd mot IT-systemer tilknyttet USAs militære, angivelig på jakt etter UFO-er. Amerikanske myndigheter har siktet ham etter terrorparagrafer, og krever ham utlevert. McKinnon risikerer 60 års fengsel i et fremmed land hvis han skulle bli dømt.

Saken har vakt politisk storm i Storbritannia, dels fordi Labour-regjeringens utleveringsavtale med USA er ensidig og bare forpliktende for britene, dels fordi McKinnons sak kunne vært prøvd i det britiske rettsystemet, og dels fordi det er avdekket at McKinnon lider av Aspergers syndrom og følgelig har et spesielt krav på at det tas hensyn til hans helse.

Det konservative partiet tok i juli initiativet til en debatt i underhuset i nasjonalformsamlingen for å tvinge gjennom en revisjon av utleveringsavtalen. Trass i støtte fra det andre opposisjonspartiet, liberaldemokratene, lyktes det ikke å rokke innenriksminister Alan Johnsen, verken i hans forsvar av utleveringsavtalen, eller i hans syn på at det ikke er noen grunn til å blande seg inn i den juridiske prosessen som kan tvinge McKinnon til å leve resten av livet i et amerikansk fengsel.

Janis Sharp har engasjert seg for sin sønn, og spilt en vesentlig rolle i å få opposisjonspartiene i nasjonalforsamlingen til å slutte opp om kravet om at McKinnon må stilles for retten i Storbritannia i stedet for å utleveres til USA. <i>Bilde: FreeGary.org.uk</i>
Janis Sharp har engasjert seg for sin sønn, og spilt en vesentlig rolle i å få opposisjonspartiene i nasjonalforsamlingen til å slutte opp om kravet om at McKinnon må stilles for retten i Storbritannia i stedet for å utleveres til USA. Bilde: FreeGary.org.uk

Etter kjennelsen i forrige uke har lederen for liberaldemokratene, Nick Clegg, rettet en ny appell til statsminister Gordon Brown. Clegg viser til psykiatrisk ekspertises advarsler om at en utlevering kan få «katastrofale følger» for McKinnons mentale helse. At han ikke får anke til høyesterett («Supreme Court», en ny institusjon i Storbritannia) skal ha gjort McKinnon dypt deprimert. Hans mor, Janis Sharp, har i et intervju med BBC beskrevet sønnen som «suicidal». I likhet med de konservative, krever Clegg og liberaldemokratene at McKinnon må stilles for retten i Storbritannia.

McKinnons advokat Karen Todner sier til Financial Times at det fortsatt er muligheter i rettssystemet, selv om statsminister og innenriksminister fortsatt vender det døve øret til. Hun akter å sende innenriksministeren ny materiale om McKinnons sviktende helsetilstand, for å dokumentere at det er utilbørlig å tvinge ham til å stå for retten i USA. Hun mener det også skal være mulig med nye utspill overfor både britisk høyesterett og den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

McKinnon-saken dokumenteres fortløpende på nettstedet freegary.org.uk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.