Flere Silicon Valley-selskaper samt andre teknologibedrifter vil hjelpe det amerikanske forsvarsdepartementet med å utvikle høyteknologiske løsninger for både militært og sivilt bruk, med fokus på kroppsnære teknologier.
Det ble bekreftet på fredag via en pressemelding fra Pentagon.
Store aktører
Det såkalte «FlexTech Alliance» er et konsortium bestående av 162 selskaper, og blant disse er giganter som Apple, Boeing og Lockheed Martin samt universiteter som Harvard og diverse forskningsinstitusjoner.
Les også: Forsvarets IT-prosjekter får totalslakt
Gruppen vil jobbe med såkalt tøyelig elektronikk, som kan fysisk tilpasses til å monteres på for eksempel flyvinger, sammen med sensorer og annet utstyr. Teknologien bygger på diverse fleksible materialer og kombinerer dem med tynne databrikker slik at disse kan formes for å passe forskjellige bruksområder.
Man ser for seg at slike enheter monteres på tunge maskiner som fly og skip, og de må dermed kunne tåle svært høye belastninger, men de kan også brukes på soldater og sivile. Et konsept er at sensorer kan monteres direkte inn i skroget til et fartøy, og dermed kan de levere kontinuerlig sanntidsdata om status. Elektronikken kan monteres på steder der tradisjonelle løsninger ville aldri passet, og den kan advare ledelsen om skader og påpeke når reparasjoner er nødvendige.
Man kan også bruke teknologien til å overvåke soldatenes fysiske og medisinske tilstand. Pentagon forteller at denne type løsninger kan etter hvert også bidra til det sivile liv, for eksempel for å overvåke helsen til eldre.
Et ledd i utviklingen er bruken av avanserte 3D-skrivere som kan produsere slik «strekkbar» elektronikk.
Les også: Utvikler alternativ til GPS
Pentagon ønsker etter sigende å søke etter eksterne partnere etter å ha utviklet sine egne teknologier i en årrekke, da utviklingen av nye teknologier foregår i raskere tempo enn noensinne.
Konsortiet har til å begynne med 171 millioner dollar for de neste fem årene, og arbeidet vil ledes av AFRL – forskningslaboratoriet til det amerikanske luftforsvaret.