Adobe Photoshop er blant de aller eldste IT-produktene som fortsatt selges. Selv om programvaren har blitt endret betydelig i årene som har gått siden Photoshop så dagens lys, er det fullt mulig å kjenne igjen mange av konseptene. Photoshop er også blant de relativt få, IT-relaterte produktnavnene som også brukes som verb. Google, TiVo og Xerox er andre eksempler som er oppgitt i ordbøker. Twitter og Facebook har tilsynelatende ikke kommet dit ennå.
Historien til Photoshop startet med at Thomas Knoll, som den gang var doktorgradstudent ved University of Michigan, skrev et program for å vise og modifisere digitale bilder. Dette var i 1987. Programmet ble kalt for Display. Programmet var kun ment for personlig bruk.
Etter å ha videreutviklet programvaren og lagt til mer avansert funksjonalitet, innså brødrene Knoll i 1988 at programvaren kunne egne som som et troverdig, kommersielt produkt. De døpte de da om til Photoshop og oppnådde å få omtrent 200 eksemplarer av versjon 0.87 av programvaren distribuert sammen med en lysbildeskanner fra Barneyscan.
I april 1989 inngikk brødrene en avtale med Adobe, som ønsket å kjøpe en lisens til å distribuere en forbedret versjon av Photoshop. Versjon 1.0 av produktet ble lansert i begynnelsen av 1990. Ti år senere var det blitt solgt mer enn tre millioner eksemplarer av Photoshop.
Photoshop 1.0 var primært skrevet i Pascal for Apple Macintosh, men programvaren bestod også av noe assemblerkode for Motorola 68000-prosessoren. Thomas Knoll gjorde hele programmeringsjobben selv. Ved utviklingen av Photoshop 2.0 ble utviklingsteamet utvidet med John Knoll, broren til Thomas. Mens Thomas skrev selve applikasjonen, lagde John mange av programvareutvidelsene for bildeprosessering. Det er forøvrig verdt å nevne at støtten for lag først kom i versjon 3, i 1994.
Denne uken kunngjorde Computer History Museum at museet, men tillatelse fra Adobe, har gjort kildekoden til Photoshop 1.0.1 tilgjengelig for ikke-kommersiell bruk. All koden skal være inkludert, bortsett fra et applikasjonsbibliotek lisensiert fra Apple.
Kildekoden, som er fordelt på 179 filer, består av rundt 128 000 linjer med stort sett ikke-kommentert kode. Omtrent 15 prosent er i assembler, rundt 75 prosent er i Pascal, mens resten er ulike typer data.