FORBRUKERTEKNOLOGI

Piratjakt tvinger fildelere til anonymitet

Intensivert innsats mot ulovlig fildeling kan føre til at fildelerne i større grad vil skjule sine spor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. okt. 2005 - 14:05

Etter hvert som stadig flere har fått tilgang på bredbånd, er det stadig flere som tar i bruk fildelingsprogramvare som BitTorrent og DirectConnect. Mye av de som deles ut er ulovlige kopier av opphavsrettsbeskyttet materiale, inkludert film, musikk og programvare.

I land som Sverige, har organisasjoner Antipiratbyrån økt intensiteten i forsøkene på å få begrenset virksomheten. Nylig ble en svensk DirectConnect-bruker dømt og straffet med bøter etter å ha delt ut en film.

Ttil ComputerSweden sier Oskar Sandberg, stipendiat i sannsynlighetslære ved Chalmers Tekniska Högskola, at han regner med at den økte aktiviteten Antipiratbyrån og andre retter mot privatpersoner, vil føre til økt popularitet for anonyme fildelingsprogrammer. Dette er løsninger som gjør det langt vanskeligere eller umulig å identifisere brukerne eller hvem som deler ut hva.

- Jeg ser definitivt mange teknologier som kan trappe opp virksomheten, sier Sandberg, som selv har vært med på å utvikle Freenet.

Freenet beskrives som et desentralisert «peer-to-peer»-distribuert datalager som er motstandsdyktig mot sensur. Nettverket åpner for en rekke forskjellige bruksområder, inkludert publisering av websider, kommunikasjon gjennom diskusjonsfora og distribusjon av alle typer innhold. Klienten til Freenet, som er åpen kildekodebasert og kan kjøres på maskiner med både Windows og Unix-lignende operativsystemer, tar i bruk lagringsplass og båndbredde som brukerne tilbyr, for å la alle brukere anonymt publisere eller motta ulike former for informasjon. Spesielt i land som håndhever streng sensur på informasjon, kan den anonymiteten Freenet gir, være nødvendig for å kunne oppsøke kontroversiell informasjon via Internett uten å risikere å bli straffet.

Mer informasjon om hva Freenet er og hvordan det fungerer, finnes på denne siden.

Den første versjonen av Freenet-klient ble gjort tilgjengelig i mars 2000. Siden den gang er klienten blitt lastet ned rundt to millioner ganger. Bruken er fortsatt ganske begrenset, delvis fordi behovet har vært begrenset, men også fordi Freenet er relativt komplisert å bruke, er tregere enn vanlige fildelingsnettverk og foreløpig mangler skikkelig søkefunksjonalitet. De delte filene kan finnes via sider der filens nøkkel publiseres sammen med en kort beskrivelse. Navnet på filene er krypterte og filene deles opp i småbiter som kan ligge på en rekke fysiske datamaskiner.

Det antas likevel at den bakenforliggende teknikken snart kan komme til å bli bygget inn i programmer som DC++ og BitTorrent.

    Les også:

- Mange av de tingene vi sysler med har allerede spredd seg til andre nettverk. Jeg har bra ideer som enkelt kan gjennomføres i mer programmer som er enklere å bruke. Men jeg har ikke noe stort behov for å gjøre det selv, sier Sandberg til ComputerSweden.

Ifølge ComputerSweden planlegges det framover å skape store «darknet», det vil si nettverk hvor bare inviterte brukere får tilgang.

Fildelingsprogrammet Waste, som opprinnelig ble utviklet Nullsoft (mest kjent for WinAmp), nevnes som eksempel.

- I Waste finnes det ingen mulighet til å tillate mer enn en liten gruppe brukere. Min idé går ut på at man via slike grupper skaper lenker til andre. På den måten kan alle nås, sier Sandberg. De små private nettverkene skaleres da opp og brukerne av én gruppe får tilgang til det som deles ut av brukerne i de andre gruppene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra