- Bevisene stammer fra et væpnet ran mot produksjonsstedet vårt i Skottland for en tid tilbake, opplyser pressetalsmann Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. - Slike metoder sier sitt om hvor tiltrekkende piratmarkedet er for kriminelle elementer.
(Det væpnede ranet fant sted i november i fjor. Se henvisning til digi.no-artikkel om saken øverst i høyre marg.)
Microsoft opplyste i går om en serie beslag av piratkopiert programvare i Tyskland 31. juli. Saken startet for halvannet år siden da selskapet ble tipset av britiske CD-produsenter om at en amerikaner bosatt i Tyskland (identifisert bare som "S") hadde bestilt et stort antall Microsoft-CD-er og gitt seg ut for å handle på vegne av Microsoft. Mannen ble siden overvåket.
Midt i juli ble Microsoft klar over at et større lass piratvare var på vei mot Tyskland, og tipset det tyske tollvesenet. 31. juli ble en lastebil med 36 paller med til sammen 75.000 CD-er stanset ved grensen til Nederland. I en container som "S" hadde leid, og i varehus i Aachen og Køln, ble det gjort ytterligere beslag, til sammen 300.000 CD-er, 400.000 håndbøker, samt registreringskort for lisenser, merkelapper for disketter og opphavsbevis for Office, Windows 95 (84.000 OEM-eksemplarer), Windows NT Workstation (100.000 OEM-eksemplarer) og Windows NT Server (10.000 eksemplarer).
Verdien på beslagene er anslått til 100 millioner mark, eller rundt 430 millioner norske kroner.
- Ingen Windows 98-pakker er med på beslaget, bekrefter Seierstad. - På disse pakkene er opphavsbeviset nedfelt som hologram i selve CD-en. Det er bare syv maskiner i verden som greier dette.
Alle opphavsbevisene i det tyske beslaget er originale og stammer fra ranet i Skottland. Det, sammen med registreringskortene og de tilsynelatende ekte håndbøkene, gjør det umulig for en vanlig forbruker å se forskjellen på piratkopi og ekte vare. Trafikken til "S" hadde forhandlere som kunder. Opphavsbevisene er utstyrt med hologrammer og er svært vanskelige å etterlikne.
- Vi har tidligere advart forhandlerne våre om at rimelig tilbud fra Tyskland, Storbritannia eller Østen godt kan dreie seg om piratkopiert vare, sier Seierstad.
Piratkopieringsraten i Norge er tidligere anslått til 47 prosent. Seierstad sier han ikke har grunnlag for å anslå hvor viktig storstilt organisert kopiering er i forhold til overforbruk av lisenser eller uautorisert forhåndslasting av programvare på PC-er til forbruker.
- Virksomhet som det som er avdekket i Tyskland kan gjerne ha forgreininger til Norge. I Norge er det avslørt falske mus og falske MS-DOS som er solgt gjennom forhandlere, i noen tilfeller i god tro. Ellers har vi sett noen få tilfeller av "hjemmebrenning" av CD-er og salg gjennom annonser på tekst-TV. Men den virkelig alvorlige piratkopieringen av programvare i Norge er bedrifters overforbruk av lisenser.