Platebransjen har lang tradisjon for å selge sine suksesser om igjen.
Katalogen til de legendariske, britiske rockeveteranene The Rolling Stones er gjenutgitt i utallige utgaver gjennom historien. Først LP, deretter CD, så SACD (som ikke kunne spilles i standard CD-spillere). I tillegg kommer minst tre generasjoner med såkalte remastrede utgaver, der originalinnspillingen er pusset opp med støyfjerning og manipulasjon av dynamikkområdet.
Nå har turen kommet til nettet. Rolling Stones er allerede tungt til stede både i iTunes, på Amazons MP3-butikk og nedlastingsbutikken til norske Platekompaniet.
Men da dreier det seg om datareduserte filer i AAC eller MP3-format. Det vil si at musikken ikke bare er komprimert, men også fratatt såkalt unødvendig informasjon.
Mange lydinteresserte orker ikke å høre på slikt, og setter full CD-kvalitet som minstemål. Mens CD har en bitstrøm på 1411.2 kilobit i sekundet, har for eksempel AAC-filene som selges gjennom Apples iTunes en bitstrøm på fattige 256 kilobit pr. sekund.
Nå går platebransjen et lydmessig steg lenger enn CD, for å tilfredsstille de mest kresne lydentusiastene.
Gjennom nedlastingsbutikken HDTracks kan selskapet ABCO nå presentere de 27 første Rolling Stones-innspilingene fra 1960-tallet i enda bedre kvalitet enn CD.
Samtlige titler foreligger i to utgaver: 88Khz/24 bit og 176/24 bit. Formatet er det åpne Flac, som støtter høyere bitdybde og samplingsfrekvens enn CD. Prisene er betydelig høyere både i forhold til AAC/MP3-filer og CD: 20 dollar for 88Khz og 30 dollar for 176-utgaven. På Amazon koster til sammenligning nye albumtitler 10 dollar både i MP3-format og som CD (i det siste tilfellet kommer frakt i tillegg).
Bit-dybden refererer til antallet bits du trenger for å digitalisere lyd. Dette kan beskrives som et antall nivåer, der deler av en gitt lyd kan plasseres etter behov. Med 16 bit får du 65 536 mulige nivåer, mens du med 24 bit øker antallet til 16 777 216. Med andre ord dobles antallet nivåer for hver ekstra bit.
Om det på tross av bedre tekniske spesifikasjoner er mulig å høre forskjell, er et åpent spørsmål. Spesielt når det dreier seg om nesten 50 år gamle mono-inspillinger. Mange mener at det nesten er umulig å skjelne mellom CD og en MP3-fil i 192 Khz-kvalitet eller bedre. Og at du minst må ha hørselen til en hund om du skal høre forskjell på CD og de høyoppløste formatene vi snakker om her. Det finnes likevel lydentusiaster som mener CD og 24 bit med høyere samplingfrekvens er som natt og dag.
Det er også grunn til å spørre om markedet for slike super-utgivelser er stort nok til å bli bærekraftig. Tilsvarende «bedre enn CD»-formater på disker (SACD og DVD-Audio) ble ingen suksess, og er nå så godt som døde. Men disse kunne ikke spilles av med fullt utbytte i en standard CD- eller DVD-spiller. Nedlastbare formater kan derimot enkelt spilles av via en PC eller en billig mediespiller med FLAC-støtte, via en standard hjemmekinoforsterker (SPDIF) eller en såkalt DAC (digital til analog konverter) via SPDIF eller USB-inngang.
HDTracks har i dag 100 000 kunder, og har ennå ikke åpnet for markeder utenfor USA. Med en global distribusjon og minimale distribusjons- og produksjonsomkostninger kan det tenkes at et lavbluss-millionmarked åpner seg. Ikke akkurat med milliardvolum a la iTunes, men et hyggelig supplement for de som er mer enn normalt opptatt av lyd.
Ifølge CNN er også Apple i samtaler med platebransjen for å kunne tilby HD-lyd på iTunes. Musikken kommer i så fall til å tilbys som 24 bits Apple Lossless-filer. Disse kan spilles av via iTunhes på en PC eller Mac, men ikke på en iPhone eller iPod. I følge ubekreftede meldinger jobber imidlertid Apple med å løse dette via en hardware-oppdatering.
Et HD-album tar stor plass, typisk rundt 2-3 Gigabyte. Det er det samme som en film i 720p-kvalitet kjøpt i iTunes. Lydentusiaster med bærbare behov får dermed ikke med seg all verdens musikk i lomma.