Innstillingen viser at Sårbarhetsutvalget først og fremst er opptatt av å verne IT-systemer mot inntrengning utenfra. Noen få steder kommer det med forslag der IT brukes til å forsvare samfunnet.
Utvalget skriver blant annet: "Det pågår for tiden en diskusjon vedrørende politiets tilgang til trafikkdata (loggene). Politiet er avhengig av tilgang til trafikkdata (logger) for å spore opp gjerningspersoner på Internett, for eksempel etter et dataangrep. I dag er ikke tjenestetilbyderne pliktige til å føre logger, og personvernet brukes som argument mot at tjenestetilbyderne foretar logging utover det som er nødvendig av faktureringshensyn og kontroll med sikkerheten i systemene."
Utvalget tenker kanskje på denne saken mellom Telenor, Økokrim og Post- og teletilsynet, som Høyesterett avgjorde i desember i fjor:
Personvernet tilsidesatt i høyesterettsavgjørelse
Spissfindig Økokrim-tolkning undergraver personvernet
Utvalget inneholder disse forslagene:
- "Tjenestetilbyderne pålegges å føre logger for en begrenset tidsperiode. Dersom politiet retter anmodning forlenges oppbevaringstiden av loggene. Hver sak behandles som enkelttilfelle for å redusere de dilemmaer som hensynet til personvernet gir. Forlenget oppbevaringstid er spesielt aktuelt i påvente av formell begjæring fra utenlandsk politi."
- "Utvalget ser behov for å vurdere om det bør innføres plikt for tjenestetilbyderne å rapportere om kjent misbruk av deres tjenester til politiet. Dette er blant annet aktuelt i saker om hvitvasking av penger."
digi.no
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Mange starter i feil ende når de skal utforske KI
Les mer om Sårbarhetsutvalgets innstilling:
Krever økt straff for datainnbrudd
Senter for informasjonssikring må være et uavhengig organ
Krever eget departement for sivil sikkerhet og beredskap
Willoch vil opprette senter for informasjonssikring
Sårbarhetsutvalg varsler radikale endringer for Norge
Willochs sårbarhetsutvalg kan endelig gi debatt