JUSS OG SAMFUNN

Politiet prioriterer ikke fildeling

Musikk- og videobransjen trapper opp jakten på piratene, men anmeldelsene fører sjeldent fram.

20. okt. 2008 - 08:43

Jakten på nettpiratene trappes opp, skriver Dagens Næringsliv. På den ene siden står bransjeorganisasjonene Ifpi, Norske Videogramforening og amerikanske Motion Picture Association.

På den andre står alle nettbrukerne som ulovlig laster ned eller deler materiale som er beskyttet av opphavsrett.

Bransjeorganisasjonene har så langt anmeldt 182 saker der film og musikk er gjort tilgjengelig på internett uten tillatelse. Men enn så lenge lever fildelerne trygt, det er svært sjeldent at anmeldelsene blir etterforsket av politiet.

Ifølge advokatfirma Simonsen er bare fire av de 182 sakene under etterforskning. 50 av sakene er henlagt med begrunnelse i kapasitetsmangel hos politiet. Ingen er påtalt.

    Les også:

Avisen skriver at bare én sak er løst, fildeleren som lastet opp filmen «Varg Veum - Falne Engler» på nettstedet Pirate bay. Vedkommende måtte møte i konfliktrådet, der han erkjente forholdet - og fikk en advarsel.

Den globale underholdningsindustrien hevder de taper milliarder i tapte inntekter på piratvirksomheten på nettet. Bransjen selv er frustrert over at politiet tar opp kampen mot ulovlig fildeling.

- Dette kommer ikke til å prioriteres av politiet før man får et politisk trykk. Vi har en lov som er tilpasset den nye, digitale fremtiden, men har ingen mulighet til å få håndhevet våre rettigheter, sier Marte Thorsby i Ifpi, platebransjens interesseorganisasjon til Dagens Næringsliv.

Piratjegeren opplever det som frustrerende at hverken Kulturdepartementet eller Justisdepartementet tar tak i saken, tross gjentatte møter og dialog med bransjen.

Ifølge Thorsby er det svært vanskelig å få politi og påtalemyndighet til å prioritere krenkelser av opphavsrett, selv om dette har utviklet seg til et stort samfunnsproblem.

Også videobransjen etterlyser mer handling fra myndighetene.

- Vi har mange saker liggende og politiet gjør jo ingenting, noe som er meget frustrerende for oss. Vi skjønner at politiet må gjøre prioroteringer, men de kan da gjøre noe, og ikke legge vekk alle sakene, sier generalsekretær Roald Dye i Norske Videogramforening til DN.

Kulturdepartementet svarer i sakens anledning at det er Justisdepartementet som må svare for politiets ressursbruk i slike saker. Statssekretær Wegard Harsvik i Kulturdepartementet sier at de tar problemet på alvor, og at de jobber for å finne løsninger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.