Politiet skulle ikke bruke Altinn – bekymringsmeldinger ble ikke lest

Politiet har siden 2020 brukt Altinn for å sende meldinger til kommunene, men aldri informert kommunene om det.

Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) informerte i dag hvordan politiets feilbruk av Altinn har påvirket Bergen kommune. Arkivfoto.
Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) informerte i dag hvordan politiets feilbruk av Altinn har påvirket Bergen kommune. Arkivfoto. Foto: Tuva Åserud
11. juli 2023 - 13:06 | Endret 11. juli 2023 - 13:24

118 meldinger fra politiet til Bergen kommune fra 2020 til juli i år har ikke kommet fram, sier byrådslederen i Bergen.

– Dette er en svært alvorlig sak for landet vårt, som også rammer Bergen, innledet byrådsleder Rune Bakervik (Ap) en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Bakervik sier feilen skyldes feilbruk av Altinn fra politiets side og at meldingene ikke skal sendes via den løsningen. 

Han sier også at politiet ikke har informert kommunen om denne kommunikasjonskanalen og at de derfor ikke hadde det som trengtes for å se meldingene.

– De som skal motta disse tjeneste, må være tildelt to spesifikke roller i Altinn, og de rollene har for oss vært ukjente, sier Bakervik.

Feilen ble oppdaget av Lillehammer kommune allerede for to uker siden, sier Bakervik. Han sier Lillehammer varslet Statsforvalteren om at også andre kommuner kunne være rammet.

– Dessverre er det først denne uken at Politidirektoratet har forstått alvoret og går ut og varsler bredt om at dette er et nasjonalt problem som kan gjelde barn over hele landet.

Støtte fra Digitaliseringsdirektoratet

Byrådslederen får støtte fra avdelingsdirektør Andreas Rafaelsen i Digitaliseringsdirektoratet.

– Våre undersøkelser viser at politiet har brukt en meldingstjeneste som er ment for straffesaker. Den er altså brukt til noe den ikke er tiltenkt, sier Rafaelsen til NTB.

Han sier det er vanskelig å anslå hvor omfattende feilen er.

– Folk i denne meldingstjenesten skal være kjent med at det kommer meldinger fra politiet og at disse slettes etter 30 dager.

– Vil det si at feilen ligger hos politiet?

– Det er en kompleks problemstilling, men så vidt jeg vet tilsier politiets rutiner at de ikke skal bruke denne kanalen til å sende slike bekymringsmeldinger.

Slettet etter 30 dager

Meldingene blir slettet i innboksen automatisk etter 30 dager.

– Men oversendelsene er ikke slettet hos politiet, og informasjon har derfor heldigvis ikke gått tapt, sier han.

Det er 118 meldinger som kommunen har fått oversikt over. 77 av disse har vært til barnevernet, og 25 av disse har vært vurdert som såkalte bekymringsmeldinger.

– For ti av meldingene er innholdet ukjent, sier han.

Bergen kommune har allerede begynt med tiltak for å følge opp de bekymringsmeldingene de ikke har håndtert. 

– Kan være ekstremt alvorlig for barna

– Nå må Bufdir sammen med Politidirektoratet få dette på plass umiddelbart. Og staten må sikre at alle kommuner har systemer for å motta alle bekymringsmeldinger uansett kanal, sier barneombud Inga Bejer Engh i en kommentar til NTB.

Hun reagerer sterkt på at politiet har sendt bekymringsmeldinger i nytt system uten å melde fra til kommunenene.

– Konsekvensene kan være ekstremt alvorlige for de barna det gjelder. Det kan føre til at barn som lever i uholdbare situasjoner, ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, sier hun videre.

AIS-data viser at det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3 har vært i nærheten av begge bruddstedene i Østersjøen omtrent da to undersjøiske fiberkabler ble meldt ødelagt. Nå ligger skipet nord for Sjælland. På bildet blir fartøyet fanget av et webkamera på Storebelt-broen i det det passerte like før klokka 12 tirsdag.
Les også

Medier: Aksjonerte mot kinesisk skip etter kabelkutting

 

kl 13.24: Oppdatert med kommentarer fra Digitaliseringsdirektoratet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.