Brukerne av blant annet Linux kan velge mellom flere desktop-miljøer. De mest utbredte er KDE og GNOME. Disse tilbyr brukerne blant annet en hel del brukergrensesnitt-funksjonalitet som gjør det mulig i få programvare til å samhandle. Men programvare tilpasset det ene miljøet er ofte ikke fullt kompatibelt med det andre miljøet. Programvaren kan normalt kjøres, hvis brukerne har installert bibliotekene for begge, men ikke all funksjonalitet i brukergrensesnittet vil nødvendigvis fungere optimalt.
Dette kan gjelde detaljer som oppføring av menyvalg, eller plassering av ikoner på skrivebordsbakgrunnen.
En løsning er det at utviklerne av programvaren lager en versjon for hver av desktop-miljøene. Dette gjøres i blant, men skaper betydelig merarbeid for utviklerne.
Derfor annonserte OSDL og Freedesktop.org i april i år et initiativ for å utvikle et felles sett med grensesnitt for nettopp KDE og GNOME. Initiativet fikk navnet Portland.
Les også:
- [06.06.2007] Microsoft har enda en Linux-partner
- [05.04.2006] Viktig skritt mot felles Linux-grensesnitt
Nå er det første sett med grensesnitt blitt tilgjengelig gjennom versjon 1.0 av programpakken xdg-utils. Denne inneholder en serie kommandolinjeverktøy som kan benyttes under installasjon eller kjøring av annen programvare.
Ifølge News.com har Portland begynt å få noe støtte. Qt 4.2, som ble lansert i forrige uke, inkluderer Portland 1.0. I tillegg skal kommende versjoner av Linux-distribusjonene Red Flag og Xandros inkludere Portland.
Mer sett med grensesnitt vil senere bli tilbudt som desktop-tjenester som applikasjoner kan benytte gjennom D-Bus, et system for kommunikasjon mellom applikasjoner, som også er utviklet som en del av freedesktop.org-prosjektet. Tjenestene regnes som en mer egnet tilnærming enn xdg-utils for oppgaver som krever mer kompleks integrasjon.