Post- og teletilsynet melder at de har revidert notatet Elektroniske kommunikasjonsnett – noen begrepsavklaringer (pdf – lenken fører til den reviderte utgaven) som opprinnelig ble publisert i januar i år.
Poenget med notatet er at flere begreper innen feltet elektronisk kommunikasjon er gjenstand for offentlig debatt og for politiske erklæringer, samtidig som presisjonsnivået ikke er spesielt høyt.
Eksempler er «åpne» og «lukkede» aksessnett, og «nettnøytralitet». Når valgkampen før stortingsvalget 14. september tar til for alvor over sommeren, kan man vente at disse begrepene vil diskuteres i forbindelse med temaer som digitale rettigheter, fildeling, ytringsfrihet på web og så videre.
Post- og teletilsynet meldte for øvrig i slutten av februar i år at den norske internettbransjen er samstemt om hvordan den skal forholde seg til nettnøytralitet, siden hovedaktørene har sluttet seg til tilsynets retningslinjer for nettnøytralitet (pdf).
Retningslinjene er bygget opp rundt tre prinsipper, og politiske debattanter – og politiske partier – bør merke seg at det er ingen uenighet rundt dem i bransjen:
- Internettbrukerne har rett til en internettilknytning med spesifisert kapasitet og kvalitet.
- Internettbrukerne har rett til en internettilknytning som gir adgang til
- å hente og levere innhold etter eget ønske
- å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske
- å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket, etter eget ønske.
- Internettbrukerne har rett til en internettilknytning fri for diskriminering med hensyn til applikasjonstype, tjenestetype, innholdstype og hvem som er avsender eller mottaker.
Les også:
- [14.04.2010] EU vil ha frie nett
- [21.10.2009] Nettgiganter krever nettnøytralitet
- [22.09.2009] Mobilnettet «kan ikke være nøytralt»
- [20.05.2009] Mobilt bredbånd dyrest for bedrifter
- [03.04.2009] Tvinger frem hemmelige mobilkart
- [18.03.2009] Velger bort raskeste bredbåndslinje
- [25.02.2009] Full enighet om nøytrale nett