Red Storm skal bygges av Cray og installeres ved Sandia National Laboratories. Når den er ferdig en gang mot slutten av 2004 vil den være USAs kraftigste superdatamaskin. Det er ennå ikke avgjort om den skal bygges ut til 20 eller 40 teraflops. 20 teraflops er tilstrekkelig til å gå forbi USAs kraftigste supermaskin ASCI Q i Los Alamos National Laboratory som hittil har nådd 13,9 teraflops, men det er langt igjen til verdens suverent kraftigste supermaskin, den såkalte "Earth Simulator" i Yokohama i Japan, med en kapasitet på 35,9 teraflops.
ASCI Q inneholder i dag 4.096 Hewlett-Packard Alpha-prosessorer i 1,25 GHz, mens Earth Simulator drives av 5.120 prosessorer av typen NEC SX-5 med en klokkefrekvens på 500 MHz. Detaljer om disse fascinerende maskinene er tilgjengelig fra nettstedet TOP500 Supercomputing sites.
At Red Storm skal settes sammen av 64 biters Opteron-prosessorer har vært kjent siden oktober i fjor. Tirsdag denne uken kom kunngjøringen om at Cray har valgt 64 biters SuSE Linux til å kjøre superklyngen, som antakelig må opp i over 16.000 prosessorer dersom den skal gå forbi Earth Simulator. Supermaskinen blir også et utstillingsvindu for HyperTransport-teknologien som brukes til de interne svitsjene for datatransport mellom prosessorene.
Les også:
- [30.07.2004] Rekordkraftig Cray-maskin får dobbel ytelse
- [27.10.2003] Cray satser kommersielt på "Red Storm"-konseptet
- [16.10.2003] Prosessor skal gi PC-er gigaflopsytelse
- [30.09.2003] Enormt med programvare i SuSE Linux 9
- [25.07.2003] Kinesere lager superkraftig Opteron-maskin
- [21.10.2002] Velger AMD til 90 millioner dollar supermaskin
SuSE skal ikke bare levere sitt system "SuSE Linux Enterprise Server for AMD64", men også bidra med utviklerstøtte til Cray. Den tyske Linux-leverandøren ser fram til å kunne demonstrere skalerbarheten, ytelsen og stabiliteten i systemet, med spesielle tilpasninger for massiv parallellprosessering og rask forbindelse til lagringsnett. SuSE har arbeidet nært med AMD i tre år med tanke på å levere et optimalt Linux-system for 64 biters databehandling på Opteron-plattformen.
Red Storm skal først og fremst brukes til simuleringer av kjernefysiske våpen.
I en kommentar til NewsFactor sier Meta Group-analytiker Brian Richardson at mens Red Hat har et langt forsprang på SuSE innen markedsføring og allianser med store IT-aktører, har SuSE et tilsvarende stort forsprang på Red Hat når det gjelder selve teknologien.