DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Prestisjeprosjekt avsluttet etter 11 år: – Ser ut som 100 millioner er brukt uten å gi resultater

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix
5. mai 2020 - 20:00

Etter nær 11 år og rundt 100 millioner kroner er nå prestisjeprosjektet Prüm/Omnia-skrinlagt. Det skjer mot faglige råd fra Kripos, Politiets IKT-tjenester og leverandør Palantir, skriver Politiforum.

Prosjektet skulle gi norsk politi bedre verktøy i kampen mot terror og alvorlig kriminalitet. Datasystemet som skulle utvikles skulle gi politiet mulighet til å utveksle biometriske data med 20 EU-land.

Supervåpen

Da digi.no omtalte dataverktøyet i november 2017 omtalte vi det som et «supervåpen» i arbeidet for å bekjempe kriminalitet.

Gotham-programvaren, som i Norge ble omdøpt Omnia, leveres av amerikanske Palantir Technologies, og er et moderne verktøy for stordataanalyse.

Omnia ville blant annet gitt norsk politi mulighet til å søke i 275 millioner fingeravtrykk.

I et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland (H), ber leder av justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), i midten av april om en avklaring på hva de 100 millionene er brukt til.

Skulle vært ferdig i 2012

«Det kan se ut til at summen på 100 millioner er brukt på et prosjekt som foreløpig ikke har gitt noen resultater.», oppsummerer hun i spørsmålet.

Prosjektet skulle egentlig stå klart i 2012, men ikke før i 2016 klarte Politidirektoratet (POD) å inngå avtale med den omstridte amerikanske IT-kjempen Palantir, skriver Politiforum.

Da avtalen var signert, var planen å ha et fungerende system klart allerede i 2018.

Men prosjektet ble aldri ferdig.

Fagmiljøer hos Kripos rettet sterk kritikk mot PODs prosjektstyring og målsetting for prosjektet. Det ble så tatt omfattende grep, og prosjektledelsen ble byttet ut.

Cyviz-topp, Espen Gylvik, er ikke fornøyd med innføringen av et ERP-system. Nå møter han det svenske konsulentselskapet i retten.
Les også

Mener de har overbetalt med millioner for feilslått IT-system

Fått betalt

Likevel ble prosjektet skrinlagt den 7. februar i år. Selv om ikke alle kriterier i prosjektbeskrivelsen er oppfylt, har POD akseptert Omnia-prosjektet som levert fra Palantirs side, skriver Politiforum.

«Løsningen ble formelt akseptert i henhold til politiets kravspesifikasjon i desember 2019, og markerte avslutningen for prosjektet. Prosjektet har også levert ny funksjonalitet til politiets fagsystemer for fingeravtrykk, DNA, kjøretøy og førerkort», svarer Mæland Ap-politikeren.

Justisministeren erkjenner videre at prosjektet har overskredet opprinnelige tids- og budsjettrammer.

«Dette er uheldig, og skyldes primært at kompleksiteten i arbeidet ble undervurdert», skriver hun videre, ifølge Politiforum.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Telia mente det ville kreve både oppbemanning og investeringer for å kunne levere tilbud da nødnummertjenestene for 112 ble lagt ut på anbud i 2021. Selskapet sier at det derfor var umulig for dem å konkurrere med Telenor på pris.
Les også

Telia om nødnummer-anbud: – Ingen sjanse til å konkurrere mot Telenor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.