BEDRIFTSTEKNOLOGI

Programpirater undergraver fronten mot terror

Kinesiske nettsteder averterer crackede versjoner av avansert teknisk programvare. Det er ingen sak for terrorister å få tak i det de ønsker.

2. des. 2002 - 11:08

På Internett finnes annonser som den gjengitt ovenfor, fra et japansk diskusjonsforum. Flere hundre avanserte pakker innen teknologi og prosjektstyring fra over 120 selskaper - Altair, Cosmos, AutoDesk, Catia, Primavera, Prokom, Bentley, Unigraphics, Geopak, Simulation Sciences for å nevne en håndfull - tilbys med cracket kopibeskyttelse til en brøkdel av markedspris. Du ser gjennom listen, sender en e-post til den oppgitte adressen, og får svar "så snart som mulig".

Slike dyre tekniske pakker utgjør en stadig større andel av piratmarkedet for programvare, og innebærer at selskapene det gjelder, går glipp av betydelige inntekter.

I en artikkel i New York Times, fortelles at mange av de amerikanske pakkene som selges på piratmarkedet, er underlagt amerikanske eksportbegrensninger, ikke bare slike som gjelder overfor Irak, Libya og Nord-Korea, men også strengere begrensninger som gjør at de lovlig bare kan selges til Nato-allierte og noen få andre.

Pakker for rakettdesign, konstruksjon av kjernereaktorer eller simulering av biologisk krigføring er mer eller mindre fritt tilgjengelig, heter det.

Avisa har blant annet snakket med representanter for Intelligent Light, hvis programvare koster fra 12.000 dollar og oppover, men som gjerne går for 200 dollar i cracket versjon fra kinesiske nettsteder. Programpakkene er underlagt strenge eksportbegrensninger, blant annet fordi de er sivile versjoner av pakker utviklet spesielt for det amerikanske forsvaret.

Selskapets ledelse forteller at de har gått flere runder med tre regjeringsdepartementer i Washington - handel, justis og utenriks - uten å få annet enn uttrykk for medlidenhet. Ingen var villige til å la selskapets problemer forstyrre forholdet til Kina.

Bentley Systems har tilsvarende erfaringer.

En talsperson for forsvarsdepartementet sier at USAs myndigheter overvåker integrert kode, det vil si brikker med nedfelte applikasjoner tilpasset spesifikke våpensystemer, men er lite opptatt av individuelle programpakker.

Amerikanerne har fått kineserne til å gå med på å trappe opp kampen mot overtredelse av åndsverklovgivningen. Tidligere sjefsjurist Stewart Baker i USAs National Security Agency - kjent motstander av opphevelsen av kryptobegrensninger - mener det er feil å angripe problemet juridisk. Han mener amerikanerne må kunne si direkte fra til den kinesiske regjeringen at de ønsker et salgssted stengt, og forvente at myndighetene i Beijing følger opp.

En ekspert ved Center For Strategic and International Studies i USAs hovedstad mener de piratkopierte programpakkene ikke er så viktige. Han sier til New York Times at uten datasett, vil ikke utstøtte stater kunne dra nytte av pakkene.

Intelligent Light peker på en betenkelig utvikling. Før kunne de få håndskrevne brev fra Irak med forespørsler om kjøp av deres programvare. Etter at cracket programvare ble lagt ut på nettet, får de ikke slike brev lenger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.