DrinkorDie er et «warez»-nettverk som ble rullet opp fra desember 2001 gjennom koordinerte politiaksjoner i USA, Storbritannia, Australia, Norge, Sverige og Finland.
Les også:
- [26.06.2007] Enda en «DrinkOrDie» hacker må sone
- [01.07.2005] Internasjonal razzia mot pirater
- [06.05.2002] DrinkOrDie-pirat går i fengsel
- [17.12.2001] Nordmenn ledet warez-nettverk
- [14.12.2001] Fremprovoserte bevis kan svekke pirat-sak
- [12.12.2001] Norsk mann siktet i piratraid
I Storbritannia ble fire DrinkorDie-medlemmer anklaget for sammensvergelse i stedet for bare overtredelse av åndsverklover. Derfor har rettssaken trukket i langdrag. Forhandlingene varte i et halvt år.
Det er på det rene at gruppen ikke har handlet ut fra profitthensyn, men ut fra motiver knyttet til anerkjennelse i et undergrunnsmiljø. Medlemmene fikk tak i programvare, knekket serienumre og kopibeskyttelse, og la varene ut til gratis nedlasting. DrinkorDie ble spesielt kjent for en episode sommeren 1995 der de la ut Windows 95 i piratkopiert utgave to uker før den offisielle lanseringen.
De fire som er dømt i Storbritannia hadde sivile jobber innen IT. En av dem, Alex Bell (29), fikk en dom på 2,5 års fengsel for å ha hentet programvare og kreditkortnumre fra banken Morgan Stanley der han arbeidet som IT-leder. De andre Steven Dowd, Mark Vent og Andrew Eardley, ble dømt for å ha skaffet programvare og for å ha knekket serienumre og kopibeskyttelse. Dommene er fra 18 måneders betinget for Eardley til to års soning for Dowd. Siktelsene innebar en strafferamme opptil ti års fengsel.
Den spesielle britiske politienheten National Hi-tech Crime Unit etterforsket saken og sørget for bevisframleggelsen. Etterforskningen skal ha vært svært vanskelig fordi gruppen var spesielt dyktig til å skjule sine spor.
Anklagerne viste til at piratkopieringsraten i Storbritannia er 29 prosent ifølge IDC, og mente at DrinkorDie-medlemmene hadde kostet det britiske samfunnet mange millioner pund. Forsvarerne avviser dette som løsrevne kalkyler fremmet i den hensikt å sette de tiltalte i et spesielt dårlig lys.