WEBSTANDARDER

Protesterer mot DRM i HTML

Ødeleggende for weben, ifølge personvernere.

Filmstrømmetjenesten Netflix er blant aktørene som ønsker seg DRM for HTML. Svært uheldig, mener kritikere.
Filmstrømmetjenesten Netflix er blant aktørene som ønsker seg DRM for HTML. Svært uheldig, mener kritikere.
30. mai 2013 - 15:07

World Wide Web Consortium (W3C), organet som råder over og videreutvikler webstandarder, arbeider som kjent med å innlemme spesifikasjoner for rettighetsstyring som en del av HTML.

Ifølge tilhengerne er poenget å sikre en rik webopplevelse, les videoinnhold, uten å måtte ty til nettleserutvidelser som Flash eller Silverlight, teknologi som ikke er tilgjengelig på stadig flere mobile enheter.

DRM eller digital rights management, det vil si kopisperre og adgang til å begrense bruk av digitalt innhold, er et krav rettighetshavere stiller for å tilby innhold.

Protest

Ingenting i dagens webstandarder gir slik støtte. Slik bør det fortsette å være, mener kritikerne. En koalisjon av aktører som kjemper for et fritt internett prøver å få W3C til å snu.

Personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EEF) har nå levert en formell protest mot standardorganets forslag.

Der fremgår det at de frykter at DRM i HTML vil være ødeleggende for weben ved å hindre innovasjon og dessuten «blokkere tilgang til innhold for folk over hele verden».

– Forslaget som er utarbeidet av en arbeidsgruppe i W3C skiller seg fra alle andre aspekter ved HTML-standardene. Det definerer en «svart boks» for underholdningsindustrien, avskåret fra kontroll av nettleseren og sluttbrukerne, sier EFF-direktør Danny O'Brien i en uttalelse.

Selv om Hollywood og filmskaperne nok blidgjøres av DRM-støtte i HTML, kan en slik utvikling også skape alvorlige hindre mot interoperabilitet og allmenn tilgang, mener han.

– Forslaget må ses for hva det er: Et produkt som vil stenge ute utviklere av åpen kildekode og konkurranse, kaste interoperabilitet på båten og føre til innlåsing i gamle forretningsmodeller. Dette er akkurat det motsatte av «fair use»-prinsippet som ga grunnlaget for weben, sier seniorteknolog Seth Schoen i EFF i en pressemelding.

W3Cs administrerende direktør Jeff Jaffe har tidligere i et blogginnlegg redegjort for hvorfor han mener det er nødvendig å gjøre DRM til en W3C-standard.

– Prinsipielle argumenter for innholdsbeskyttelse starter ved å gjøre oppmerksom på at weben skal kunne levere alle typer innhold, og at det må være mulig å kompensere kreativt arbeid. Uten innholdsbeskyttelse vil eierne av betalt innhold rett og slett frarøve den åpne weben for nøkkelinnhold, skriver Jaffe.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.