MASKINVARE

Test: Lenovo Thinkpad Anniversary Edition 25

Lokker entusiastene med et deilig tastatur

Vi har testet Thinkpad-jubileumsmodellen.

Vi har testet jubileumsutgaven i Lenovos Thinkpad-familie.
Vi har testet jubileumsutgaven i Lenovos Thinkpad-familie. Foto: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. nov. 2017 - 11:44
Vis mer

Pc-familien Thinkpad er 25 år i år, noe Lenovo feirer med en jubileumsmodell. Digi.no har fått hendene i et eksemplar og testet det i noen dager. Det dreier seg om en bærbar pc som inkluderer en rekke av de egenskapene som har særpreget Thinkpad gjennom årene. Samtidig er det en moderne pc, selv om det er tydelig at brukervennlighet har telt mer enn å gjøre den så tynn og lett som mulig. 

Først og fremst så det er viktig å få med seg at Lenovo Thinkpad Anniversary Edition 25 ikke er unik helt fra bunnen av. Tvert imot bygger den på Thinkpad T470. Størrelsen, materialvalg og til og med mange av komponentene, er hentet fra denne produktserien.

Det betyr ikke at jubileumsutgaven ikke skiller seg ut, selv om en del av det dreier seg om relativt små detaljer, slik som fargen på Thinkpad-merkene.

Solid inntrykk

Thinkpad 25, som vi vil kalle den i resten av artikkelen, leveres i en sort pappeske som er formet som en japansk bento-boks. Når man tar av lokket og bretter klaffene til side, løftes midtseksjonen noe opp. Dette gjør det noe enklere å gripe fatt i pc-en som ligger på toppen, i en stoffpose.

Selve kabinettet er lagd i gummiert, glassfiberforsterket plast. Det føles mykt å ta på og gir et solid inntrykk, selv om det kanskje ikke er så elegant som magnesium eller andre lettmetaller. Det gummierte belegget fører dessverre også til at fingeravtrykk og annet smuss kan være litt vanskelig å få vekk. 

Esken til Lenovo Thinkpad Anniversary Edition 25 er inspirert av en japansk matboks. Inkludert er også en liten bok om hva som kjennetegner Thinkpad-designen. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Esken til Lenovo Thinkpad Anniversary Edition 25 er inspirert av en japansk matboks. Inkludert er også en liten bok om hva som kjennetegner Thinkpad-designen. Foto: Harald Brombach

Lukket er pc-en ganske nøyaktig 2 cm tykk, hvorav skjermen utgjør omtrent en firedel. Skjermen er relativt stiv rundt kantene, men gir en del etter midt på. 

Maskinen er sertifisert i henhold til den militære teststandarden MIL-STD-810G, noe som betyr at den har bestått en rekke uvennlige tester som involverer fall, trykk, støt, fuktighet, temperatur og generell slitasje.

I utgangspunktet er jubileumsmaskinen kun tilgjengelig i én konfigurasjon. Men enkelte av komponentene som finnes i testmaskinen, er ikke alltid inkludert. Dette gjelder i alle fall den innebygde GPS-mottakeren og leseren for mikro-simkort.

Komponentene

Thinkpad 25 er bygget rundt en sjuende generasjons Core i7-7500U-prosessor som i utgangspunktet er klokket til 2,7 GHz, men som i perioder kan øke farten til opptil 3,5 GHz med Intels Turbo Boost-funksjon. Det dreier seg om den eldste og minst raske av i7-modellene i denne generasjonen, så maskinen er ingen sprinter, selv om den heller ikke oppleves som treg i de fleste situasjoner. 

Lenovos jubileums-Thinkpad handler mer om god funksjonalitet enn maksimal ytelse. Men det er en maskin mange trolig vil kunne trives med å bruke i en del år. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Lenovos jubileums-Thinkpad handler mer om god funksjonalitet enn maksimal ytelse. Men det er en maskin mange trolig vil kunne trives med å bruke i en del år. Foto: Harald Brombach

Prosessoren har 16 gigabyte RAM å jobbe med. Dette er også den maksimale minnemengden maskinen støtter. SSD-en pc-en er utstyrt med, har en kapasitet på 512 gigabyte og er koblet direkte på hovedkortet via et M.2-grensesnitt.

I tillegg til den grafikkprosessoren som er innebygd i i7-brikken, er pc-en utstyrt med en dedikert og middels kraftig Nvidia-GPU, GeForce 940MX, som tilhører en produktfamilie som ble lansert i 2014. GPU-en vil ikke få noen hyllest fra spillentusiastene, men gjør jobben i en del andre sammenhenger hvor en integrert GPU fra Intel blir i svakeste laget. 

Skjermen til pc-en er helt OK, men heller ikke noe mer. Den er på 14 tommer og har standard full HD-oppløsning og berøringsstøtte. Den er matt, noe som er en fordel med tanke på gjenskinn. Men den er ikke spesielt lyssterk, noe som kan utgjøre et problem i sollys utendørs. Innendørs fungerer den helt fint. 

Infrarødt kamera og sikkerhet

Dersom man synes det er tungvint å taste inn passordet etter hver gang man har lukket eller forlatt pc-en, har Thinkpad to løsninger som forenkler innloggingen. Den ene er en temmelig standard fingeravtrykkleser. Den andre er basert på et eget infrarødt kamera. Begge kan benyttes sammen med Windows 10-funksjonen Windows Hello. Med det infrarøde kameraet, som sitter ved siden av det vanlige 720p-webkameraet over skjermen, er det vanligvis nok kikke i retning av kameraet over skjermen for at man skal bli logget inn. 

Maskinen er utstyrt med Intel vPro-teknologi og TPM-brikke, noe som i utgangspunktet kan gi økt sikkerhet. Men som omtalt er det store svakheter ved disse systemene.

Mange tilkoblingsmuligheter

Etter dagens forhold er Thinkpad godt utstyr med tilkoblingsmuligheter. Den har en ethernet-kontakt i full større, HMDI-kontakt, to ordinære USB 3.x-kontakter, én USB 3.x-kontakt som også leverer strøm blant annet når pc-en skrudd av, så lenge den er koblet til strømnettet. 

Kontakter for strømforsyning, USB Type-A og USB Type-C. Men det er den sistnevnte som blir brukt av strømforsyningen til testmaskinen. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Kontakter for strømforsyning, USB Type-A og USB Type-C. Men det er den sistnevnte som blir brukt av strømforsyningen til testmaskinen. Foto: Harald Brombach

PC-en har også en moderne USB Type-C-kontakt, men i alle fall med testmaskinen brukes denne også av strømforsyningen, noe som er litt underlig siden maskinen også har en dedikert og langt mer solid kontakt for strømforsyning.

USB Type-C-kontakten har støtte for Intel Thunderbolt 3, som for eksempel kan brukes for tilkobling til en dokkstasjon, dersom man ikke foretrekker å bruke det dedikerte dokkinggrensesnittet som finnes under maskinen.

Den integrerte minnekortleseren støtter formatene SD, MMC, SDHC og SDXC. 

På høyre side av maskiner er et kontakter for lyd, USB, HMDI og ethernet. I tillegg skiftes minnekortleseren. <i>Foto: Harald Brombach</i>
På høyre side av maskiner er et kontakter for lyd, USB, HMDI og ethernet. I tillegg skiftes minnekortleseren. Foto: Harald Brombach

Av trådløse teknologier finnes selvfølgelig Wi-Fi (Wi-Fi 802.11 ac 2x2) og Bluetooth (4.2). I tillegg var i alle fall testmaskinen utstyrt med simkortleser og støtte for mobildata. Den var også utstyrt med en GPS-mottaker fra Sierra og NFC-støtte for rask paring med andre NFC-enheter. 

Dobbelt batteri

Testmaskinen var utstyrt med et utskiftbart, trecellers batteri på 24 Wh (watt-timer), samt et innebygd batteri med tilsvarende kapasitet. Det utskiftbare batteriet er svært beskjedent og veier bare 135 gram. Men det skal kunne erstattes eller suppleres med batterier med kapasitet på 48 eller 72 Wh. På grunn av det interne batteriet kan det eksterne batteriet skiftes mens pc-en brukes, uten at den først må kobles til strømnettet.

T470 har et tilsvarende batterioppsett, og ifølge Lenovo bruker disse maskinene en algoritme som først tapper det av batteriene i maskinen som er minst slitt. Dette for å jevne ut levetiden til de to batteriene.

Vi har ikke gjort noen «vitenskapelig» måling av batteritiden, men ble – før vi ble klar over den begrensede kapasiteten til de inkluderte batteriene – noe overrasket over hvor fort det gikk tomt. Da hadde vi riktignok installert noen programmer og skrudd lysstyrken ganske høyt opp, men ikke av annen grunn enn at dette var mest behagelig.  

Tastatur og «mus»

Det virkelige trekkplasteret til denne maskinen er tastaturet. Fordi det har hele sju rader med taster, er det plass til flere taster enn det som er vanlig for bærbare pc-er. Blant annet har tastaturet egne taster for å bla mellom sider, for eksempel i nettleseren. Det har også plass til (lite brukte) taster som Scroll Lock og Pause. I tillegg er det egne knapper for volumkontrollen, samt for full demping av lyd og mikrofon.

Men vi kunne nok ha ønsket oss en noe større enter-tast på bekostning av noen av de mindre brukte tastene.

Kanskje hovedgrunnen til å velge akkurat denne modellen. Tastaturet med sju rader og TrackPoint er i en klasse for seg. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Kanskje hovedgrunnen til å velge akkurat denne modellen. Tastaturet med sju rader og TrackPoint er i en klasse for seg. Foto: Harald Brombach

Tastene oppleves som behagelige å skrive på. Det at pc-en ikke er like tynn som en del andre, gir muligens plass til litt større tastebevegelser. Samtidig lager tastene lite støy, selv med relativt harde anslag. 

Tastaturet har bakbelysning med tre trinn, men er ikke utstyrt med den klassiske ThinkLight-løsningen, hvor tastene også belyses fra av en LED-lampe på toppen av skjermen.

Det er ingenting som tyder på at tastaturet er spesielt godt beskyttet mot væske. Men noe tåler det nok, siden det er utstyrt med dreneringshull. I instruksjonsboken står det at man umiddelbart skal koble fra strømforsyning og batteri, for å unngå skader som følge av kortslutning. Det er ikke så enkelt med det innebygde batteriet, selv om dette kan deaktiveres via «BIOS».

Pekeplaten til Thinkpad 25 fungerer godt, uten å skille seg så veldig ut fra mye annet. Musknappene er plassert i de nedre hjørnene, men maskinen har også tre musknapper rett over pekeflaten. Disse er egentlig ment å benyttes sammen med TrackPoint-enheten, den lille, røde joysticken som er plassert midt i tastaturet. Stort sett alle Thinkpad-maskiner er utstyrt med denne, som man skyver på i ulike retninger for å flytte på muspekeren. Den er et godt alternativ for dem som ikke er så fortrolige med pekeplater, og når den eksterne musen ligger igjen på kontoret.

Den midterste av de tre nevnte musknappene brukes for å aktivere scrolling av sidene, kombinert med TrackPoint. 

Listene over forhåndsinstallerte programmer og apper er relativt korte på denne maskinen. Det er et godt tegn. <i>Bilde: digi.no</i>
Listene over forhåndsinstallerte programmer og apper er relativt korte på denne maskinen. Det er et godt tegn. Bilde: digi.no

Utskiftbare deler

En del bærbare pc-er i dag er konstruert på en slik måte at det ikke er mulig å erstatte komponenter. Vi har allerede nevnt batteriet, men med Thinkpad 25 er det også mulig for brukeren selv å skifte ut dekselet under pc-en, minnemodulen, det ikke ladbare knappbatteriet, Wi-Fi-kortet, mobildatakortet (wireless WAN) og SSD-en. 

Ytelsen

Som nevnt er ikke Thinkpad en kraftplugg av de sjeldne, men under vår tross alt begrensede bruk, opplevdes ikke maskinen som treg på noe område. 

Vi testet maskinen med PCMark 10 og 3DMark. Dessverre feilet noen av Digital Content Creation-deltestene til PCMark 10, selv ved gjentatte forsøk, så vi har ikke noe sammenlignbart mål for den generelle ytelsen til pc. Men noen andre har publisert resultatet av en identisk Lenovo-maskin på denne siden, og resultatet er omtrent som forventet – bedre enn de fleste typiske kontormaskiner, men et godt stykke bak bærbare pc-er spesielt beregnet for spill. PCMark 10-test av Lenovo Thinkpad Anniversary Edition 25.

Én av de tre store deltestene i PCMark 10 feilet, noe førte til at vi ikke fikk noe sammenlignbart sluttresultat. 

3DMark-testen hadde vi mer hell med.

Vi forsøkte først den anbefalte Time Spy-testen i denne testen, beregnet for kraftige spillmaskiner. Her hang ikke maskinen med i det hele tatt og gjorde det bare bedre enn 1 prosent av de testede maskinene. Men vi fikk i alle fall et resultat

Thinkpad 25 gjør det helt ordinært i den ikke altfor krevende Sky Diver-testen i 3DMark. <i>Illustrasjon: digi.no</i>
Thinkpad 25 gjør det helt ordinært i den ikke altfor krevende Sky Diver-testen i 3DMark. Illustrasjon: digi.no

Da vi i stedet gikk over til Sky Diver-testen, som er beregnet for bærbare spill-pc-er og pc-er i mellomklassen, gikk det bedre. Ikke imponerende bra, men kanskje tilstrekkelig til å være med på LAN-partyet på jobben.

Konklusjon

Jubileumsmodellen av Thinkpad har noe å tilby til noen og enhver, ikke bare Thinkpad-entusiaster som syns det er kult med en litt spesiell modell. Testmodellen har en veiledende pris på 21 599 kroner inklusiv mva. I skrivende stund ser det ut til at de fleste, norske forhandlere krever mer enn dette for maskinen, så her bør det være rom for pruting.

Man får nok bærbare pc-er med betydelig bedre ytelse og skjerm for denne prisen.  Men det er en godt gjennomført maskin, først og fremst for bedriftsmarkedet hvor behovet for rå ytelse kanskje er mindre viktig enn gode tilkoblingsmuligheter og dokkstasjon, relativ solid innpakning, velprøvde løsninger og ikke minst et veldig godt tastatur. 

Vi likte Vi likte ikke

- Tastaturet!
- Solid kabinett
- Tilkoblingsmulighetene
- Utskiftbare komponenter
- To batterier
- TrackPoint

- Ytelsen kunne ha vært bedre
- Svak kapasitet på det medfølgende, utskiftbare batteriet
- Strømforsyningen okkuperer USB Type-C-kontakten
- Middelmådig skjerm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra