BEDRIFTSTEKNOLOGI

Psyker opp Sun

Dr. B. J. Fogg i Sun Microsystems er opptatt av hvordan nettverksmuligheter og innebygget teknologi kan brukes for å forandre folks adferd.

Liv T. Mytting
2. apr. 1998 - 12:57

digi.no møtte B.J. Fogg fra SunSoft Science Office hos Sun Microsystems, på Internet World i Sandvika onsdag. Hans tittel er "visioneer" og arbeidsområdet er populært sagt fremtiden. Dr. Fogg er utdannet i blant annet psykologi og kommunikasjonsteknologi ved det private Stanford University og fikk sin Ph.D for forskning på psykologi i interaktive teknologier.

Dr. B. J. Fogg, her med en dokke. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Dr. B. J. Fogg, her med en dokke. Foto:  Eirik Rossen

- Hva var det som fikk Sun til å ansette en Psykolog?

- Jeg er opptatt av hvordan nettverksmuligheter og innebygget teknologi kan brukes for å forandre adferd, for eksempel få folk til å bli bedre bilførere. Sun på sin side jobber mye med nettverk og er opptatt av forskning rundt og implementasjon av Java-teknologi i spesialiserte produkter. De trenger nye idéer og oppfinnelser, sier Fogg.

Før han tok jobben hos Sun, klekket han ut nye interaktive teknologier og kommuniksjonsmuligheter i laboratoriene hos Hewlett-Packard og andre. Nå leder han sitt eget forskningsfelt, "captology", som konsentrerer seg om innebygget teknologi med mulighet til å forandre folks holdninger og adferd. Fogg kaller det teknologisk overtalelse, og i dette ligger også kimen til misbruk av teknologien.

For publikum på messen viste han en dukke som illustrerer fagfeltet på en god måte (se peker til relatert artikkel i margen til høyre). Dukken har innebygget teknologi som gjør at den oppfører seg (og veier like mye) som et barn. Den er umulig å slå av uten nøkkel, og denne oppbevares i forsøkssituasjoner hos læreren. Tanken er at tenåringer vil miste lysten til å bli foreldre når de får prøvd ut scenariet.

- Når tenåringen må omgås dukken daglig, blir dette noe helt annet enn å se et program om det samme, og effekten blir mye sterkere, sier Fogg. Et annet eksempel er en CD-rom med C-vitaminsanger, gulrotspill og grønnsakstorg. Den skal få barn til å bli bevisst på at de kan spise sunt. Fogg velger å ikke bruke ordet "påvirke", men ser at teknologien kan misbrukes.

- Det er derfor jeg synes det er viktig å ta turen til messer som dette og fortelle hva jeg jobber med, sier Fogg, som mener det ikke er snakk om teknologien kan misbrukes, men når dette skjer.

- Det er derfor det er viktig å fortelle folk at denne form for påvirkning og overtalelse vil bli en realitet. Min jobb er å forske på området og gå ut og fortelle folk ha jeg finner ut.

Fogg mener folk ikke er fullt påvirkelige i det øyeblikk de er klar over at de utsettes for påvirkning.

- Vi tar de etiske problemstillingene på alvor, og må derfor hele tiden ligge i forkant av de kommersielle kreftene, sier han.

Forskningsgruppen Fogg leder ved universitetet, har planer om å liste opp de fem verste tilfellene av overtalelse hvert år.

- Det første vi vil ta opp, er all programvare som krever personopplysninger av deg for å få lisens. Helt unødvendig, mener han.

Fogg jobber ut fra en tese om at visse variabler alltid vil være til stede i hverdagen til folk flest. Vi vil med andre ord fortsette å spise middag, omgås naboen, leve i et samfunn og diskutere med hverandre. Teknologien vil hjelpe oss å få tid til dette.

Dr. Fogg mener vi vil komme til et visst punkt hvor folk får nok av å være tilgjengelige til enhver tid.

- Folk vil si nei til teknologi som får tilværelsen deres til å akselerere og si ja til ting som får dem til å slappe av og senke farten. Du drar på kino for å slappe totalt av og være ute av syne for et par timer. Ved en bedre middag kan teknologien være til hjelp for å ordne de kjedelige detaljene som avtaler og reservasjoner. Deretter er den totalt fraværende, sier Fogg.

Han mener bestemt vi vil fortsette å reise på jobb utenfor hjemmet.

- Vi liker å reise på jobben, vi liker å møte kolleger og fagmiljøet, mener Fogg, og legger til at dersom vi ser historisk på det så er det bare etter den industrielle revolusjon vi har skilt hjem og arbeid. Fogg tror flere vil lære seg å kombinere jobb hjemme og ute, samtidig som det vil tvinge seg frem en bevisstgjøring av skillet på privatliv og arbeid.

- Da er vi tilbake til at teknologien brukes til å la folk roe ned tempoet og ta kontrollen selv, avslutter Fogg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.