QXL har i dag utestengt nok en bruker, mistenkt for å ha solgt Microsoft-programvare med falske lisensnøkler. I tillegg solgte vedkommende reseptbelagte Viagra-tabletter.
Vedkommende er bare én av flere som den siste tiden har solgt mistenkelig billig Windows og Office 2010-pakker på nettauksjon.
Programvaren er solgt til en brøkdel av veiledende priser, og selgerne har hatt mange kopier ute for salg samtidig.
Etter at digi.no tok opp saken har QXL bedt flere annonsører om å fremlegge lisensnøkler, slik at de kan sjekkes av Microsoft for å bevise at de selger ekte vare. De færreste svarte.
- Brukeren «Electronics» er stengt ute. Når vi spør og han ikke gir tilbakemelding og fortsetter å selge, så er det klart vi må gjøre tiltak, sier sikkerhetssjef Erlend Væring.
Det er verdt å merke seg at selgeren nesten utelukkende hadde gode tilbakemeldinger i sin karakterbok fra tidligere handler på nettstedet. Det tolkes som en indikasjon på seriøsitet, men viste seg å være lite verdt.
- Håpløs oppgave
Det er nemlig vanskelig å vite med sikkerhet om produktene som selges er billige kopier, levert med ulovlige MSDN/Technet-lisenser. Produktet kan virke en periode, før Microsoft oppdager at nøklene er aktivert for mange ganger.
QXL sier rett ut at de ikke vet hvordan de skal få bukt med problemet. Selv om de samarbeider med Microsoft om å stoppe salg av piratkopierte produkter.
- Per nå er dette en håpløs oppgave. Det er klart vi har problemer med å identifisere dette når selv politiet og Microsoft med sine ressurser ikke greier det, sier Væring.
Han innrømmer derfor at de har stengt QXL-kontoer basert på indisier. Foruten at selgerne ikke har kunnet redegjøre for ektheten, kommer tips og advarsler fra andre auksjonsmedlemmer som har reagert.
En av disse er Kenneth Myhre. Han har som privatperson bestemt seg for å avsløre det han mener er helt åpenbar svindel med piratkopiert programvare.
Minst fem selgere har solgt falske Microsoft-pakker på QXL bare den siste uken, ifølge Myhre.
- Du kan pelle av hologrammet [på DVD-platen, journ.anm] og lisensen stammer fra Technet, sier han.
Myhre ble antakelig selv lurt da han kjøpte Windows 7 Ultimate for bare 300 kroner fra en svenske som i lengre tid har operert med flere QXL-kontoer («Usa-shop» og «Tropicalsunset»), noe som i seg selv bryter med nettstedets retningslinjer. Denne selgeren ble kastet ut av QXL så sent som fredag.
I en rekke blogginnlegg redegjør Myhre for hvorfor han mistenker flere QXL-brukere for å selge piratkopierte Microsoft-produkter. Mange av selgerne holder til i Sverige.
- De svenske selgerne må jeg kikke nærmere på. Vi kan ikke dømme folk over opplysninger som kommer frem i en blogg, men det er klart at Myhre kommer med en del informasjon som er logisk, sier sikkerhetssjef Væring.
Ifølge Væring har QXL det beste kontrollsystemet for brukere som selger til andre brukere.
- Vi verifiserer hver selger som registrerer seg hos oss. Til utenlandske brukere sender vi brev med sikkerhetskode til adressen de oppgir. Vi har et eget korps der ute som også gir tilbakemelding og engasjerer seg.
- Så dere er avhengig av tips fra publikum?
- Vi er selvfølgelig avhengig av å få inn tips, akkurat som politiet eller dere journalister er. I tillegg har vi egne kontrollrutiner, sier sikkerhetssjefen i QXL.
Les også:
- [18.11.2010] Solgte mistenkelig billig Windows