20. juni skal patentporteføljen til den konkursrammede kanadiske teleutstyrsgiganten Nortel auksjoneres bort. Det er stor rift om de 6000 patentene, hvorav mange dekker nøkkelteknologi innen LTE og 4G mobil. Andre dekker trådløs video, trådløst lokalnett, søk over Internett og sosiale nettverk.
Det amerikanske justisdepartementet har, ifølge Wall Street Journal, innledet en granskning av flere som ventes å delta i budgivningen. Det er særlig mulighetene for at Google og Apple får tilslaget som bekymrer.
Google har levert inn et bud på 900 millioner dollar. De forhandlet med boet med tanke på å unngå auksjonen, men nådde ikke fram.
Andre interessenter er RIM, den kanadiske produsenten av Blackberry, og RPX, en slags børsnotert klubb som verner medlemmene mot patenttroll. Blant medlemmene i RPX er Acer, Broadcom, Brocade, Check Point, Cisco, Dell, eBay, F-Secure, Fujitsu, Google, HP, Hitachi, Huawei, HTC, IBM, Intel, Juniper, McAfee, Microsoft, Nokia, Norma, Qualcomm, Red Hat, RIM, Samsung, SAP, Sony og Symantec.
Google hevder at motivet for å sikre seg Nortel-patentene, er å verne Android mot søksmål fra konkurrenter, altså antakelig det patentkranglevorne Apple. Argumentet er ikke overbevisende, gitt at Googles medlemskap i RPX skulle tilsi et kraftig vern mot slike søksmål. Motivet til RIM, også RPX-medlem, er mer knyttet til selskapets gryende krise, med behov for teknologisk fornyelse, reduserte kostnader og økt inntjening.
Granskningen til justisdepartementet skal bidra til å avverge at patentene misbrukes til å kvele konkurranse og fornyelse innen mobil teknologi og mobile tjenester. Departementet skal være mer bekymret for Apple enn for Google.
Artikkelen i Wall Street Journal peker på at USAs justisdepartementet har de siste årene – etter at Barack Obama ble president – brukt en stadig større del av antitrustavdelingens ressurser på patenter. I april ble for eksempel konsortiet som i fellesskap overtok 882 patenter fra Novell, tvunget til å love at patentene ikke ville bli brukt til å oppnå fordeler i konkurransen mot andre selskaper. Konsortiet består av Microsoft, Apple, Oracle og EMC. Avgjørelsen til departementet tvang Microsoft til å lisensiere framfor å kjøpe visse nøkkelpatenter. Mange av disse patentene hadde med Linux å gjøre, og departementet fryktet en undergraving av åpen kildekode.
Antitrustavdelingene ledes av Christine Varney, tidligere kjent som Internett-advokat, med oppdrag for Netscape (mot Microsoft), eBay, DoubleClick, AOL, Liberty Alliance med flere.
Les også:
- [14.02.2012] Google får kjøpe Motorola
- [04.08.2011] – Android utsatt for en fiendtlig kampanje
- [11.07.2011] Google-toppsjef ut mot konkurrenter
- [24.06.2011] Apple får by på Nortel-patentene
- [14.06.2011] Apple betaler erstatning til Nokia
- [14.06.2011] Microsoft protesterer mot Nortel-auksjon
- [06.05.2011] Rift om Nortels mange 4G-patenter