SMITTESTOPP

Regjeringen gir opp Smittestopp-appen, prøver seg på ny løsning

Datatilsynet synes en ny app basert på rammeverket til Apple og Google, høres ut som en bedre løsning.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i dag.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB
28. sep. 2020 - 14:25 | Endret 28. sep. 2020 - 14:40

Regjeringen avvikler prosjektet med den såkalte Smittestopp-appen. I stedet vil de utvikle en ny løsning basert på Apple og Googles rammeverk.

– Norge tok sjansen ved å være tidlig ute med å forsøke å etablere en smitte-app. Dessverre lyktes vi ikke med det arbeidet. Det har vi lært av. Og nå går vi videre, sa helseminister Bent Høie (H) på mandagens koronapressekonferanse.

Helsemyndighetene gikk høyt på banen da de lanserte appen kalt «Smittestopp» i midten av april. I løpet av det første døgnet ble den lastet ned av én million nordmenn og håpet var at den skulle forenkle smittesporingsarbeidet betydelig. Det skjedde aldri.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I stedet ble appen stanset etter to måneder av Datatilsynet, som mente at nytteverdien ikke var godt nok dokumentert og la ned forbud mot å behandle personvernopplysninger i appen.

For personer med Multippel sklerose (MS) eller Parkinsons sykdom kan intensiv styrketrening med høy belastning reversere symptomene. Her ser vi fysioterapeut Håvard Haglo og fysioterapeut og treningsfysiolog Anne-Margrethe Skorstad fra Treningsklinikken.
Les også

KI-app skal gi mer effektiv styrketrening

Prøver på nytt

Nå vil helseministeren prøve på nytt, etter råd fra Folkehelseinstitutet (FHI). Det var FHI som ledet arbeidet med å utvikle Smittestopp.

– Vi trenger enda flere virkemidler for å stoppe spredningen av koronaviruset. Regjeringen har derfor besluttet at det skal lages en ny app basert på det internasjonale rammeverket fra Google og Apple. Denne appen er kun for smittesporing, den lagrer ikke data sentralt og er derfor mindre inngripende i personvernet enn Smittestopp var, sier Høie.

Googles og Apples felles rammeverk for smittesporing (GAEN), registrerer kun anonym Bluetooth-nærkontakt med lagring på brukernes telefoner.

– En app basert på denne teknologien gjør det også mulig med digital smittesporing på tvers av landegrenser. Det vil være viktig for å kunne åpne for økt reisevirksomhet, konstaterer Høie.

Chat GPT-appen til Windows er nå et faktum.
Les også

Utvider tilbudet: Nå har Chat GPT fått sin egen Windows-app

Kan være klar før nyttår

Utviklingen av den nye appen skal nå legges ut på anbud. FHI anslår at det vil ta åtte uker å utvikle den.

– Målet er at appen skal være klar innen utgangen av året, men vi skal bruke tiden som trengs for å sikre god informasjonssikkerhet og god ivaretakelse av personvernet, sier Høie.

FHI har vurdert flere alternativer for veien videre for digital smittesporing, etter at Datatilsynet i juni vedtok midlertidig forbud mot innsamling av personopplysninger gjennom appen Smittestopp. Det førte til at FHI slettet alle data og deaktiverte appen.

Blant alternativene var å gå videre med Smittestopp, men innføre to samtykker, en for smittesporing og en for analyse, slik Stortinget vedtok 16. juni. Dette anbefalte ikke FHI, fordi det også ville kreve sentral lagring, noe som ble sterkt kritisert ved Smittestopp-appen.

Fotballklubben F.C. København skal bruke kontroversiell metode for å gjenkjenne bråkmakere.
Les også

Skal bruke ansikts­gjenkjenning mot bråk­makere på fotballkamp

Har kostet nesten 40 millioner

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI, understreker at det også er noen utfordringer med Google/Apple-løsningen. Blant annet risikerer man å få en relativt stor andel av falske positiver og falske negativer, altså at folk blir varslet om at de har vært nær koronasmittede uten å ha vært det, eller at de ikke blir varslet, selv om de har vært det.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

– Derfor er det viktig å fortsette med manuell smittesporing og viktig at informasjonen i varselet tar høyde for usikkerheten, sier Knudsen.

Målet til myndighetene var at 60 prosent av befolkningen skulle bruke Smittestopp-appen. I begynnelsen av juni hadde 1,57 millioner nordmenn lastet den ned, men aktive brukere var da på rundt 15 prosent av befolkningen. Kort tid senere stengte Datatilsynet den ned.

Det har kostet opp mot 40 millioner kroner å utvikle Smittestopp-appen, opplyste FHI på mandagens pressekonferanse.

Norwegian får refs av Datatilsynet. Her konsernsjef Geir Karlsen under fremleggingen av kvartalstall tidligere i år.
Les også

Datatilsynet refser Norwegian

Datatilsynet gir tommel opp

Datatilsynet som mente Smittestopp-appens nytteverdi ikke var godt nok dokumentert, og stanset den, gir tommel opp for den nye appen.

– Umiddelbart synes vi dette er en bedre løsning enn den opprinnelige Smittestopp, men vi må selvfølgelig gå nærmere inn i den nye løsningen for å kunne si noe mer om lovligheten, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet (FHI) har bedt om et møte med Datatilsynet senere i høst.

– Det er positivt at FHI vil ha et møte med oss, og vi ser fram til videre dialog, sier Thon.

Wasqas Aziz Malik viser fram ringen som norske Euron venture group har utviklet. Dette er en smartring som registrerer helse- og treningsdata.
Les også

Kroniske ryggsmerter ble starten på norsk smartring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.