Regjeringen vil endre regelverket slik at universell utforming av IKT blir et krav i opplærings- og utdanningssektoren. Det innebærer at digitale læremidler i skolen skal utformes slik at de skal kunne brukes av blinde og svaksynte, eller elever med lese- og skrivevansker.
– Vi ønsker et inkluderende samfunn der alle kan delta på lik linje. Derfor skal nå digitale læremidler i skolen bli tilgjengelige for alle skoleelever og studenter, uavhengig av funksjonsevne, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne i en pressemelding.
Vil sikre lik tilgang til læringsinnhold
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner uttaler i pressemeldingen at teknologien gir bedre muligheter til å skape et mer inkluderende samfunn, og at det er dette som er bakgrunnen for regjeringens beslutning.
– Krav om universell utforming kan hjelpe flere gjennom skole og utdanning og ut i arbeidslivet, sier Sanner.
Ifølge en undersøkelse fra Proba vil universell utforming av IKT i opplæring og utdanning føre til at flere tar utdanning, i tillegg til at det vil gi raskere studieprogresjon og gi mindre behov for individuell tilrettelegging.
– Alle har rett til utdanning. De nye kravene til design gir skolebarn og studenter lik tilgang til læringsinnhold. De betyr også at foreldre med funksjonsnedsettelser lettere kan følge opp barnas skolehverdag, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Frist til 1. januar 2021
For de som lager IKT-løsninger for opplærings- og utdanningssektoren innebærer vedtaket at eksisterende løsninger må få universell utforming innen 1. januar 2021. For nye løsninger inntrer plikten 12 måneder fra lovendringen trer i kraft.