MOBILNETT

Regjeringen vil styrke mobilnettet i Finnmark

Regjeringen vil forsterke mobilberedskapen i ti kommuner i Finnmark og setter av 90 millioner kroner til dette i den tredje krisepakka.

Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) vil bruke 90 millioner kroner på å styrke mobilnettet i ti Finnmarks-kommuner.
Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) vil bruke 90 millioner kroner på å styrke mobilnettet i ti Finnmarks-kommuner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
28. mai 2020 - 12:10

Pengene skal brukes til å sikre at mobilnettene fungerer selv om strømmen blir borte på grunn av ekstremvær eller andre hendelser, opplyser distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

– Når vi nå har fått kontroll på smittespredningen, trapper vi opp innsatsen for å få fart på norsk økonomi igjen. Ett av tiltakene er å øke satsingen på mobil beredskap i Finnmark. Dette vil bidra til aktivitet og oppdrag for lokale entreprenører, samtidig som landsdelen blir bedre rustet mot at mobilnettene faller ut, sier hun.

Regjeringen foreslår derfor å bevilge 90 millioner kroner til utbygging av forsterket mobilberedskap til ti kommuner i Finnmark i krisepakke 3, som skal legges fram fredag.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge sier det er ille at åtte basestasjoner langs europavegen er ute av drift, men sier arbeidet med doble fiberkabler til basestasjonene har gitt færre utfall enn det ville vært tidligere.
Les også

Uværet herjer: Basestasjoner satt ut av spill etter fiberbrudd

Tiltak mot strømbrudd

– Finnmark har en sårbar infrastruktur for bredbånd- og mobilnett. Vi foreslår derfor å øke satsingen på forsterket mobilberedskap i regionen, slik at nettene også fungerer ved langvarig strømbrudd, sier Helleland.

Pengene skal fordeles mellom følgende kommuner: Sør-Varanger, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Tana, Nesseby, Nordkapp, Porsanger, Måsøy og Alta.

Fra før har seks andre kommuner i Finnmark fått forsterket sin mobilberedskap, mens Kautokeino og Karasjok etter planen skal få det samme neste år. Også i andre deler av landet har mobilkommunikasjonen blitt forsterket.

Telias testoppsett, med solcellepaneler og konteinere for hydrogen, brenselsceller og batterier, tar større plass enn en ordinær basestasjon for mobiltelefoni. Men det har sørget for mer enn tre måneder med reservestrøm.
Les også

Telia: Tester hydrogen-basestasjoner som klarer seg uten strøm i 110 dager

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.