Det ble en tung avslutning på året for konsernsjef Marianne Nivert i Telia AB.
Nylig tapte Telia kampen om UMTS-lisens på hjemmebane, noe som førte til knall og fall for selskapets aksjekurs.
og Telia-aksjens påfølgende svalestup Telia fikk ikke svensk UMTS-lisens
Telia anker UMTS-tildeling
Telia bør legge mobilhovedkontoret til Oslo
Telia-aksjen stuper
700.000 svensker angrer Telia-kjøp
Telia endrer ikke sin nordiske strategi
Telia fikk mange sjanser


Ifølge nettavisen vision.se må Telia senke samtrafikkavgiften i sitt mobilnett med 17 øre til 1,35 kroner per minutt fra og med den 8. januar. Kjennelsen er midlertidig og gjelder til byretten fatter en endelig beslutning i saken, noe som ventes å skje til våren. Krangelen mellom Post- och telestyrelsen og Telia startet i vår og førte i første omgang til at Telia reduserte avgiften til 1,52 kroner per minutt. Det var imidlertid altfor lite, mente Post- och telestyrelsen som ba Telia om å dumpe prisen ytterligere - til 1,18 kroner per minutt.
Post och- telestyrelsens jurist Mikael Grape sier til vision.se at det er lite trolig at Telia rekker å legge kjelker i veien for kjennelsen innen 8. januar.
- Min vurdering er at Telia ikke vil lykkes med en anke, sier han til den svenske avisen.
Det var tidligere i vår Post- och telestyrelsen forlangte at Telia måtte senke samtrafikkavgiften i mobilnettet. Saken angår alle samtaler som går til en person med Telia-abonnement. Telia kontrollerer over halvparten av det svenske mobilmarkedet, derfor blir det fort snakk om store beløp.
Ifølge en rapport fra Post- och telestyrelsen utgjorde 28 prosent av mobiloperatørenes inntekter avgifter fra samtrafikk. Telia omsatte alene i fjor for 7 milliarder kroner i sitt mobilnett. En reduksjon på 11 prosent innebærer følgelig 220 millioner kroner mindre inn i Telias kasse, har vision.se regnet ut.
- Det er sifre jeg ikke vil kommentere. Jeg tror vi får medhold i saken om kort tid. Byrettens kjennelse vil ikke stå lenge, uttaler Telias advokat Mikael Östman til vision.se.
- Vi har forsåvidt ikke bestemt oss for hvorvidt vi vil anke kjennelsen, men vi leverer inn nye fakta i saken i dag (22. desember, red.anm.), sier Östman som hevder operatøren prøver å få istand en dialog med Post- och telestyrelsen men at "de avviser oss".
- Den eneste måten vi kan få klare retningslinjer for hvordan man beregner samtrafikkavgifter er gjennom konsultasjoner med alle involverte parter. Vi henviser til andre land, i Storbritannia tok en slik konsultasjonsprosess ni måneder og endte opp i et 420 sider langt dokument. Post- og telestyrelsens forskritf er på åtte sider. Vi savner en mengde med faktorer for at man skal kunne få en korrekt beslutning, sier Østman til vision.se.