Det har lenge vært snakket om at globale amerikanske IT-selskaper lar likvide midler hope seg opp i utlandet, og at det bidrar til at de foretrekker å kjøpe europeiske og andre utenlandske selskaper framfor å investere med i USA. I artikkel i Financial Times forteller at amerikanske myndigheter er i ferd med å interessere seg i fenomenet, som ble ytterligere aktualisert av HPs kjøp av britiske Autonomy 18. august i år.
Det fremste motivet for at midlene hoper seg opp i utlandet, er skatt. Det er billigere å la overskuddet fra utenlandsdriften bli i utlandet enn å ta det hjem. For USAs myndigheter dreier det seg ikke bare om lavere offentlige inntekter: Det reduserer IT-gigantenes lokale investeringer, og påvirker hele kredittsituasjonen i landet.
Det dreier seg om nærmest svimlende beløp. Apple skal ha 50 milliarder dollar i andre land. Andelen av den likvide beholdningen som bokføres i utlandet har økt fra 42 prosent til 62 prosent de siste fire årene.
I fjor meldte Cisco at 79 prosent av deres likvide reserver var i andre land enn USA. I år er andelen 89 prosent.
Amerikanske myndigheter finner det merkverdig at Microsoft bokfører 62 prosent av sitt internasjonale overskudd i land som bare står for 42 prosent av den internasjonale omsetningen.
Noe av forklaringen er produksjon og distribusjon av programvare gjennom regionale sentre i Irland, Singapore og Puerto Rico. Følgen er at Microsoft opplever en faktisk beskatning på 17,5 prosent av årsomsetningen. Formelt sett er bedriftsbeskatningen i USA 35 prosent.
Det munner ikke i ulovligheter, men i et regelverk med høyde for kreativ bokføring.
IT-selskaper er for eksempel tilbøyelige til å la datterselskaper i land med lavt skattenivå eie viktige oppfinnelser. Da kan driftsselskaper i USA og andre land med høyere skattenivå belastes med royalty eller lisenskostnader.
En annen faktor som bidrar til at IT-selskaper samler likvider i utlandet, er en forventning om at amerikanske myndigheter kan gjenta et tiltak fra 2004.
Da ble det vedtatt midlertidig skattenivå på hjemsendt overskudd fra utlandet på beskjedne 10 prosent. Etter hvert som tiden tror mange selskaper på økt sannsynligheten for at det vil skje igjen.
Amerikanske IT-selskaper ønsker jevnt over bedre tilgang til å hente kvalifisert arbeidskraft fra utlandet. Det foreligger følgelig forslag om å gjøre det lettere for bedrifter som repatrierer utenlandsoverskuddet å rekruttere utenlandsk kompetanse i samme slengen.