SIKKERHET

Ring har gitt politiet lyd og bilde fra private ringeklokker 11 ganger hittil i år

I nødstilfeller kan Amazon-eide Ring dele privatpersoners video- og lydopptak med politiet. Uten verken samtykke eller varsling til eierne.

Denne ringeklokka kan sende opptaket til politiet dersom det er et nødstilfelle hjemme hos deg.
Denne ringeklokka kan sende opptaket til politiet dersom det er et nødstilfelle hjemme hos deg. Illustrasjonsfoto: Pressefoto/Ring.
18. juli 2022 - 16:00

Amazons smartringeklokker «Ring» overvåker det som skjer utenfor inngangsdøra til millioner av mennesker, med både video- og lydopptak. Nå innrømmer Amazon å ha delt disse dataene med politiet 11 ganger så langt i 2022 — uten samtykke fra eierne av ringeklokkene. 

Dette sier de i et svar på et spørsmål fra den demokratiske senatoren Ed Markey, melder Ars Technica.

Kun i nødstilfeller

Ring sier at de kun svarer umiddelbart på politihenvendelser om å dele privatpersoners data dersom det er snakk om fare for livet, eller alvorlige fysiske skader på personer. Dette gjelder de 11 tilfellene hvor privatpersoners data ble utlevert i år. 

Selskapet sier lovverket åpner for at de skal dele informasjon med politiet dersom det er et nødstilfelle. Selskapet har ikke sagt noe om hvorvidt antallet delinger i år er høyere eller lavere enn andre år. 

Lars Erik Fjørtoft i PwC etterlyser både lovverk som forenkler datadeling i offentlig sektor og belønning til dem som deler data med andre.
Les også

Datadeling må belønnes om vi skal lykkes med digitaliseringsstrategien

Dette er første gang Ring har innrømmet å dele informasjon uten samtykke fra eierne av ringeklokkene. 

Burde endre standardinnstillinger

Senatoren er ikke den eneste som er kritisk til utleveringen av private data uten samtykke. Matthew Guariglia, en analytiker for Electronic Frontier Foundation, som jobber for å beskytte sivile friheter på nett, mener det ikke burde være opp til verken Ring eller politiet om disse dataene skal utleveres.

– Det vil likevel alltid være situasjoner hvor det er nødvendig å raskt få slike data utlevert, sier han. 

Guariglia mener det burde være tydeligere regelverk på hvor ofte politiet kan bruke private overvåkningssystemer i etterforskning. Han mener også innstillingene på Ring-enhetene som standard burde være å skru av lydopptak og ikke lagre opptakene, for å hindre at tredjeparter får tak i dataene. 

Senator Markey er enig med forslagene til Guariglia, og mener at de ville umiddelbart økt sikkerheten til flere millioner brukere. 

– Min pågående etterforskning inn i Amazon viser at det har blitt vanskeligere for folk å bevege seg, samles, og konversere offentlig uten at det overvåkes og lagres, sier Markey. 

Nekter å forplikte seg

Ring nektet å forplikte seg til å innføre endringene foreslått av Guariglia og Markey. Data lagres ifølge selskapet kun for brukere som betalere for et abonnement, og at det er enkelt for disse brukerne å endre sikkerhetsinnstillingene sine. 

Ring presiserer at data ikke deles uten begrensninger til hvem som helst. De sier at dataene som deles kun deles i tilknytning nødstilfeller.

Prosjektleder Espen Olsen felttester internettbredbånd fra lavbanesatellitter på Svalbard.
Les også

Politiet ekstremtester satellitt-kommunikasjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra