JUSS OG SAMFUNN

River bort grunnlaget for Google Books

Det reforhandlede forliket med forfattere og forlag er avvist av en domstol i USA.

23. mars 2011 - 10:42

I går kunngjorde distriktsdommer Denny Chin en kjennelse som river bort det juridiske grunnlaget for tjenesten Google Books.

Kjennelsen avviser det reviderte forliket fra november 2009 mellom Google og organisasjoner som representerer amerikanske forfattere og forlag.

Dommer Chin anfører to hovedargumenter mot forliket: Det gir Google et «de facto monopol» i markedet for digitale utgaver av bøker som ikke lenger er tilgjengelig på trykk, og det gir Google en anledning til å tjene på åndsverk uten å innhente tillatelse for innehaverne av opphavsretten.

Chin skriver at målet om et universelt digitalt bibliotek er prisverdig, men at vilkårene fastsatt i forliket er verken rimelige, tilstrekkelige eller fornuftige («not fair, adequate and reasonable»).

Det første forliket mellom Google, forlagene og forfatterorganisasjonen ble inngått i oktober 2008, og møtte kraftig kritikk fra blant annet USAs justisdepartement og europeiske regjeringer. Det reforhandlede forliket fra november i 2009 skulle ta hensyn til disse innvendingene, blant annet ved å understreke at det bare omfatter bøker vernet av amerikansk copyright eller publisert i Australia, Canada eller Storbritannia.

Det reforhandlede forliket ble møtt av tiltakende kritikk, blant annet fra konkurrenter som Amazon.com og Microsoft.

Hva som skjer nå, er usikkert. Kjennelsen inneholder en anbefaling om at innehavere av opphavsrett må gis en mulighet til å slutte seg til forliket. Vilkårene i det reviderte forliket slår fast at den gjelder for alle, med mindre opphavsrettsinnehaveren selv tar et initiativ for å melde seg ut.

Denne problemstillingen – om Google skal måtte innhente tillatelse eller ikke før de digitaliserer og legger ut bøker under opphavsrettsvern – har vært et tema helt siden Google Books ble lansert. Google selv mener prinsipielt at det er umulig å etterkomme et krav om at innehaveren av opphavsretten må gi tillatelse.

Googles reaksjon etter kjennelsen er at de er skuffet, og at de må vurdere ulike alternativer.

Representanter for forleggerne sier de er beredt på å reforhandle forliket nok en gang. De står ved det grunnleggende kravet i sitt opprinnelige søksmål mot Google fra 2005, og som forliket var ment å løse, at bruk av vernet innholdet krever tillatelse fra opphavsrettsinnehaveren.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.