Lite ante juristen Erik Fossum da han ble ansatt som direktør for Brønnøysundregistrene i 1994 at han skulle bli deres leder i hele 18 år. Enda mindre ante han at han sammen med skattedirektør Bjarne Hope og direktør i Statistisk Sentralbyrå, Sven Longva, skulle skape norsk IT-historie.
Men det gjorde de. De tre etatslederne gjorde noe som var usedvanlig – den gang som nå. De tenkte utover etatsgrensene, utover sitt eget ansvarsområde – på hva som ville tjene fellesskapet. De tenkte nytt og innovativt, praktisk, men også visjonært. Resultatet ble Altinn. For dette initiativet fikk Erik Fossum Rosings Hederspris av Dataforeningen for.
La egeninteresse og prestisje til side
Det som er det unike er ikke i første rekke at Altinn ble til, men at disse tre etatslederne la all egeninteresse og prestisje til side for å bygge en fellesløsning som tjente alle, i stedet for at hver etat bygget sine egne løsninger. Dette er derfor et eksempel som den dag i dag er en utfordring for mange i offentlig sektor.
Altinn var egentlig en forlengelse av et annet prosjekt de tre samarbeidet om, nemlig systemet Avgiver som var et epostprogram som gjorde det mulig for næringsdrivende å sende blant annet ligningsskjemaer til de tre etatene. Det ble i desember2003 til Altinn som portal for offentlig innrapportering.
Så lenge Altinn har eksistert, har det forenklet livet for mange næringsdrivende i form av enklere innrapportering av skjemaer. Gevinstene er i mange milliarder-klassen, i følge prisutdelerne. Men også den vanlige innbygger har hatt nytte av Altinn. Hver vår har vi gleden av – hvis det er det rette uttrykket – å få melding om at nå foreligger skatteoppgjøret vårt i Altinn!
Kimen til noe langt mer
Men det samarbeidsprosjektet som Altinn representerte, var også kimen til noe langt mer: Etableringen av et nasjonalt metadataregister.
Altinn ble i første omgang lagt til Oppgaveregisteret (OR) i Brønnøysundregistrene. OR jobbet den gang med en metadataløsning som hadde som formål å sikre god samhandling mellom etater og registre. Det var store ambisjoner rundt tiltaket: Det skulle ha som formål «å oppretteholde likeverdige konkurransevilkår for tjeneste- og registreringsportaler».
På den tiden var metadata og «semantisk interoperabilitet» blitt et sentralt tema i EU. Jeg har et personlig minne fra den gang i 2003 jeg deltok på en EU-konferanse i Budapest sammen med Erik og en rekke andre. Her skulle daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen og hans statssekretær Eirik Lae Solberg markedsføre et seminar om «semantic interoperability» som Brønnøysundregistrene skulle arrangere samme sommer. Gabrielsen ble intervjuet på ungarsk fjernsyn og markedsførte «semantic interoperability» i arktiske strøk (!) som om han aldri skulle ha gjort annet.
Resultatet ble en vellykket konferanse i Brønnøysund med deltagelse fra bl.a. EU-kommisjonen under midnattssolen i juni!
Men det var en lang vei å gå for å få realisert denne videreføringen av Altinn. Det er først nå at arbeidet med et sentralt Informasjonsforvaltningsregister har begynt i samarbeid mellom Brønnøysundregistrene og Difi.
Underveis har det vært mye motbør for Altinn. Erik Fossum fikk ikke alltid den støtten han ønsket fra Næringsdepartementet. Mye av utviklingen av Altinn og «metadata» har skjedd over driftsbudsjettet til Brønnøysundregistrene, og altså ikke i form av direkte bevilgninger fra departementet. Erik var nok en forsiktig general i dette samarbeidet og i dialogen med departementet – etter at Bjarne Hope og Svein Longva hadde falt fra. Men han fikk god støtte fra sin nestleder og gode venn Håkon Olderbakk.
Da var det desto hyggeligere at Erik ble takket av som direktør i Brønnøysundregistrene da han gikk av med pensjon i 2012 med dette: «Erik, du har et engasjement og en glød som kan ta pusten fra oss. Vi har som mål å være verdensledende og på mange områder er vi det på registerforvaltning og eforvaltning.» «Altinn betrakter departementet som en stor suksess», var noen av de godordene han fikk fra departementet ved innledningen til pensjonisttilværelsen.
Altinn har også tidvis vært i vinden – og i media – på grunn av driftsproblemer. Særlig var overgangen til Altinn II et problem som fikk mye oppmerksomhet. Nåværende leder i Brønnøysundregistrene Lars Peder Brekk ga en god oversikt over utviklingen og problemene rundt Altinn da de fylte 10 år. Nå skal det også sies at driftsproblemene ikke alltid har skyldtes Altinn; folk flest har problemer med å se forskjell mellom innloggingsproblemer i ID-porten (som er Difis ansvar) og tilgangen og bruken av selve applikasjonen Altinn.
Men det er historie. Nå er ny ambisiøs strategi lagt.
Og Erik Fossum kan fortsette å nyte sitt otium som pensjonist vel vitende om at han sammen med Bjarne Hope og Svein Longva har skrevet et stykke norsk IT-historie som også er beundret i, og av, andre lands offentlige myndigheter.
Arild Haraldsen har bidratt til digi.no med debatt, kommentarer og bokanmeldelser i mange år. Haraldsen var tidligere adm dir i NorStella, og i den anledning ansvarlig for Samhandlingsarenaenen i forskningsprosjektet Semicolon. Nå selvstendig konsulent med oppdrag innen strategisk bruk av IKT, foredrag og debattleder. Haraldsen har skrevet en rekke fagbøker innen sitt område.