Røsker ut all kinesisk IT

Huawei-angst hos amerikanske atomforskere.

Ved Los Alamos National Laboratory frykter man kinesisk nettverksutstyr. Her et historisk bilde fra forskningssenterets første atombombesprengning i New Mexico-ørkenen den 16. juli 1945.
Ved Los Alamos National Laboratory frykter man kinesisk nettverksutstyr. Her et historisk bilde fra forskningssenterets første atombombesprengning i New Mexico-ørkenen den 16. juli 1945. Bilde: Joe Raedle/All Over Press/Getty Images
8. jan. 2013 - 10:53

Ingen har noensinne lagt fram bevis som støtter opp under USAs frykt for spionasje eller risiko ved bruk av kinesisk nettverkutstyr.

Ikke desto mindre har en rekke land sluttet seg til amerikanernes mistanker om skjulte bakdører i løsninger fra Huawei og ZTE.

Forholdet har utløst angst også hos ledende amerikanske atomforskere, som etter å ha oppdaget uønskede svitsjer straks valgte å erstatte dem.

Det var ved Los Alamos National Laboratory i delstaten New Mexico, det samme laboratoriet som utviklet verdens første atombombe, at man nylig oppdaget et antall nettverksvitsjer produsert i Kina av H3C Technologies, ifølge Reuters.

H3C er et tidligere felleseid selskap mellom kinesiske Huawei og amerikanske 3Com. Hewlett-Packard overtok virksomheten i 2009.

Advarte i brev

IT-sjefen ved Los Alamos-laben, underlagt USAs energidepartement og som har ansvar for alt vedlikehold av USAs atomvåpenarsenal, skrev ifølge Reuters en bekymringsmelding om forholdet i høst.

Brevet stadfester at en ingeniør advarte myndighetene om at H3C-utstyr «var i ferd med å bli installert» i nettverket deres. En gruppe spesialister fra laboratoriets kontraetterretnings-enhet skal senere ha fjernet flere H3C-svitsjer etter en granskning.

- Vi understreker at [Los Alamos] har tatt dette forholdet på alvor, og implementerte raske og proaktive skritt, heter det i brevet fra IT-sjefen.

Oppdagelsen av nettverksutstyr som amerikanske myndigheter advarer mot gjør det naturlig å stille spørsmål ved hva slags innkjøpsrutiner man har ved USAs energidepartement, skriver nyhetsbyrået.

Bannlyst

Etterretningskomiteen i det amerikanske underhuset har tidligere vedtatt å bannlyse de to kinesiske selskapene Huawei og ZTE av frykt for nasjonal sikkerhet. Canada, Australia og India er eksempler på andre land som enten har nektet dem adgang til kontrakter eller vurderer å gjøre det.

De kinesiske telekom-leverandørene har avvist alle påstander om bånd til myndighetene i Beijing, og har konsekvent benekter enhver befatning med spionasje eller at produktene deres utgjør noen sikkerhetsrisiko.

I Norge stiller opposisjonspolitikere spørsmål ved om det er trygt av Telenor og Netcom å satse på Huawei som er hoffleverandør av utstyr til begges mobilnettverk. Huawei-angst har vært gjenstand for debatt på Stortinget, der Høyre-politiker Ingjerd Schou hevdet at Kina kan lese eposten deres.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.