Russiske hackere skal ha fått tilgang til epostene til den amerikanske presidenten Barack Obama, ifølge en rapport fra Det hvite hus.
Innbruddet skal ha skjedd i fjor høst, og ble oppdaget i oktober.
Det er imidlertid ikke snakk om det hemmelige, krypterte systemet som flere i den amerikanske regjeringen bruker, men et mer åpent system som ikke er like hemmelig.
Les også: Obama foreslår nye lover mot hacking.
Det er nemlig to kommunikasjonssystemer som brukes blant amerikanske politikere og andre viktige personer. Det hemmelige systemet, kalt Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS), benyttes til kommunikasjon mellom Det hvite hus, Pentagon, hemmelige tjenester og utenriksdepartementet. Det andre systemet er for kommunikasjon med resten av verden.
JWICS skal ikke ha blitt hacket, heller ikke servere som kontrollerer adgangen til Obamas personlige Blackberry, men angriperne skal ha fått tilgang til det mer åpne systemet, der de fikk hentet ut korrespondanse mellom Obama og andre, samt informasjon fra øvrige ansatte i det hvite hus.
Omfattende angrep
Ifølge talspersoner for det hvite hus var dette angrepet et av de aller mest sofistikerte noensinne, og ble utført veldig målrettet. Amerikanske maktsentre er utsatt for kyberangrep daglig, men sjeldent av dette kaliberet, skriver New York Times.
Skylden rettes mot russiske hackere, enten knyttet til regjeringen der eller til og med med direkte støtte fra maktapparatet.
Det hvite hus har imidlertid ikke anerkjent at russiske kilder stod for angrepet, men flere kilder i regjeringen bekrefter dette uoffisielt.
Les også: Obama får ikke bruke iPhone.
Angrepet har vekket debatten hvorvidt den amerikanske presidenten bør i det hele tatt få lov å bruke epost, og Obamas bruk av elektronisk kommunikasjon skal ha gått ned i frekvens de siste månedene.
I motsetning til fjorårets angrep mot blant annet Sony, der Nord-Korea ble raskt pekt ut som synderen, er amerikanerne nå forsiktige med å navngi russerne, og gir heller ikke spesifikke detaljer om hvor mange eposter som ble hacket og hvilken informasjon de inneholdt. Føderale etterforskere skal ha konkludert med at det ikke ligger i deres beste interesse å være mer konkret enn som så.