FORBRUKERTEKNOLOGI

- Ruteren er en dum boks. Vi gjør den smart

Norske gründere gir bort 100 rutere gratis.

Domos ble startet opp i 2013 fordi disse to «irriterte seg grønne over dårlig programvare i hjemmerutere»: gründerne (fra v.) Olav Nedrelid og Bent Erik Skaug.
Domos ble startet opp i 2013 fordi disse to «irriterte seg grønne over dårlig programvare i hjemmerutere»: gründerne (fra v.) Olav Nedrelid og Bent Erik Skaug. Bilde: Asbjørn Voie/UX Lab
17. juni 2015 - 07:54

(digi.no): Det begynte med problemer i hjemmenettverket. Dårlig utnyttelse av bredbåndet fikk to norske gründere til å komme opp med en løsning.

En kikket på Netflix. Det gjorde surfingen på en annen datamaskin treg som sirup.

Selv om strømming av film har det med å sluke båndbredde, visste ingeniørene Bent Erik Skaug og Olav Nedrelid råd.

Les også: Hun spår et Klondike for IT-bedriftene

Traffic shaping

Feilkilder som radiostøy kan identifiseres. Og datatrafikken kan optimaliseres. For eksempel ved å kontrollere flyten  av data med såkalt «traffic shaping».

- Det krever at ruteren er smart. Ikke bare en dum boks. Ruterne er blitt skviset av internettleverandørene de siste årene. De tyner ned prisene med den konsekvens at utstyret ikke er bra nok, mener Skaug.

De to medgründerne ble uteksaminert fra NTH i 1994. Senere tok begge MBA-studier i Frankrike. Det ble et radarpar som gjennom årene har startet en rekke selskaper sammen.

Denne gang er det programvare som gjør ruteren smartere det gjelder. Det er essensen i oppstartfirmaet Domos, som holder til i tech-inkubatoren StartupLab i Forskningsparken i Oslo.

Leste du denne? Finner gull i optiske kabler

Ut i skyen

- Vi har utviklet en relativt lett software-komponent vi putter i ruteren. Den sender en del målinger ut til en skyløsning i Azure, hvor vi samler opp data over tid. I skyløsningen utvikler vi statistikk med maskinlæring og ganske avanserte metoder.

Resultatet blir pløyd tilbake i ruteren, skreddersydd forholdene i det enkelte hjem. Dette skal ifølge gründerne gi optimale innstillinger ut ifra det ruteren blir brukt til.

- Har dette noen hensikt hvis du sitter på en relativt spinkel ADSL-linje?

- Ja, egentlig har det det. Det vi ofte ser at folk klager på at nettet hjemme er tregt. Ofte skyldes det ikke internettforbindelsen. Du trenger ikke så rask linje hvis du optimaliserer, hevder Skaug.

Les også: Norske Varnish setter fart på API-kallene

«Poff»

Netflix-caset er nevnt. Kombiner det med andre samtidige behov i nettverket, som for eksempel lav responstid til et nettbasert spill. Alt på en delt linje.

Filmstrømmingen sluker i utgangspunktet mest mulig av båndbredden. Rett balanse og fordeling av ressursene er forhold løsningen skal kunne forstå og lære over tid. Bruk av båndbredden blir optimalisert.

- Det som er kult er at vi hele tiden logger inn til skyløsningen og overvåker. Så legger vi på en regel og – poff – så er problemet løst for alle brukerne, sier ingeniøren.

Det stopper ikke der.

Løsningen skal også fange opp radiostøy. Eller at enheter du benytter deg av kanskje plages med svak trådløs forbindelse.

Drømmejobben: Disse 20 selskapene vil IT-studenter helst jobbe for

Støyprofil

De har utviklet egne mobilapper for Android og iOS, som de kan bruke for å informere brukerne.

- Av og til kan vi ha behov for å kommunisere med sluttbrukerne. Vi fanger kanskje opp radiostøy til gitte intervaller, som klokken 19 hver kveld. Det kan vi mistenke at skyldes støy fra en babycall. Systemet har en lærefunksjon og kan kjenne igjen støy. Det kan være en strømadapter til en bærbar pc som ligger i nærheten av ruteren, som bare støyer under lading. Den støyprofilen kan vi kjenne igjen, forklarer han.

Skaug hevder at de kan kjenne igjen mulige støykilder helt ned til produktnivå. «Her ligger det et strømadapter fra Lenovo som ødelegger for båndbredden din».

- Bør vi frykte personvernet når løsningen skal fange opp slike data?

- Det eneste vi plukker ut fra ruteren er støy, hastighetsmålinger og hvor mye data som lastes. Vi rører ikke innholdet.

Flere har troen på konseptet. Gjennom StartupLab Founders Fund og et par tidlige investorer har Domos hentet inn et sted mellom to og to og en halv million kroner i risikokapital.

Fra arkivet: StartupLab hjelper tech-gründere

Åpen kildekode

Programvaren i ruteren er et lag de har bygget over OpenWRT, som er en spesialsydd Linux-distribusjon mange rutere kjører på.

I første omgang flashes dette på plass i utstyret, men på sikt tenker Domos at dette kan de også tilby fritt for nedlasting og med åpen kildekode.

Det er uansett løsningen med analyse i nettskyen som er kjernen i produktet deres.

- Ruterprogramvaren kommer vi garantert til å legge ut. Det er ikke gitt at det ligger langt frem i tid, men vi har ikke rushet det ennå. Først må vi skalere opp.

Flere gründere: Satset hus og hjem på quiz - brukes nå av millioner

Gir bort 100 rutere

De sikter til den første pilotfasen, som starter i disse dager. Som et ledd i utrullingen gir de bort 100 Domos-rutere. Det er toppmodellen til Jensen Scandinavia med programvaren fra Domos lagt inn.

Det som kanskje høres ut som marketing-gimmick, er i realiteten en høyst nødvendig utrulling og utprøving av teknologien i litt større skala enn før.

Det er folk som har trøbbel med hjemmenettverket de søker, «så lenge nettet ditt hjemme er så plagsomt at du kan dele erfaringene» (dataene) med dem.

Den første ladningen med 25 rutere er sendt ut, men Skaug forsikrer digi.nos lesere at kampanjen fortsetter med nye utsendelser de kommende ukene.

Les også: Er dette Norges nye Finn.no?

Snakker med flere

- Interessen fra er god. Olav flyttet til Silicon Valley i fjor og snakket med mange. Men i forhold til investorene der, trenger vi å ha kommet litt lenger enn vi hadde da. Vi har også brukt mye tid, et helt år på å snakke med partnere, investorer og potensielle kunder, før vi startet med selve utviklingen i fjor høst.

Det amerikanske halvlederselskapet Broadcom, som utvikler Wifi-brikkene som sitter i mange av verdens rutere, er angivelig interessert.

Ifølge Skaug handler veien videre om at de først får bevist sin levedyktighet i Norge. Her er også planen å tilby produktet i samarbeid med en eller flere bredbåndleverandører.

Domos vet at tilsvarende produkter tilbys og blir solgt som mer kostbart high end-utstyr til bedriftskunder. Ideen deres er først og fremst myntet på forbrukermarkedet.

- Dette er noe som enten ikke funker eller blir veldig stort. Det vi gjør nå i Norge er en pilot og et konseptbevis for å demonstrere at det virker, sier medgründer og teknologidirektør Bent Erik Skaug.

- Hva er neste skritt etter pilotfasen med de 100 ruterne?

- Det er flere varianter her. Vi snakker med bredbåndleverandører. Da er det ofte en tilpasning til deres eksisterende bokser og rutere. Dette gjør vi fortløpende. Der regner jeg med at vi har gode muligheter i løpet av høsten. Vi snakker både med norske, svenske og finske interessenter. Jensen (en partner) har jo også en ganske stor andel av rutermarkedet i Norge og Norden.

Les også: Her er verdens mest verdifulle «startup»

- Løser problem for ISP-ene

– Det er mer enn nok penger. Vi lever et av verdens mest likvide land hvor investorer tar stor risiko, bare se på obligasjonsmarkedet. Mangelen er gode nok tidligfase-prosjekter, sier Alexander Woxen til digi.no.
Venture-kapitalist Alexander Woxen Bilde: GORM K GAARE
Alexander Woxen er investor og en av gründerne i StartupLab Founders Fund. Han forklarer hvorfor de har gått inn med rundt halvannen million kroner i Domos.

- Først og fremst fordi det er flinke gründere. Og de har gjort det før. Det sier noe om hvem de er, begge to. Så ser vi ofte at vi går så tidlig inn i selskaper at vi har en statistisk tilnærming. Vi forsøker å ikke være dommere over forretningsideene i for stor grad.

Produktet som Domos har utviklet oppfatter han som både spennende og tidsriktig.

- Dette løser noe som i dag er et stort smertepunkt både for ISPene og privatkundene. Kompleksiteten i nettverkene blir ikke akkurat mindre med alt vi nå tar inn av nye enheter hjemme. Lyspærer, alarmsentraler, temperaturmålere og så videre. Det gjør det ikke enklere for ISPene, og kundene opplever at nettverket blir ustabilt uten at de helt skjønner hvorfor, sier Woxen til digi.no.

Noen råd til gründere: Verden lar seg erobre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra