KARRIERE

Rwanda vil bli IT-midtpunkt i Afrika

Landet satser langt mer enn sine naboer på å bruke IT til å reise seg fra fattigdom.

11. feb. 2008 - 09:10

Kigali/Oslo (NTB-Nina Haabeth): 15 år etter at folkemordet i Rwanda la store deler av landets infrastruktur i grus, tar landet nå sikte på å bli IT-ledende i Afrika.

Vision 2020 heter utviklingsstrategien som skal gjøre Rwanda til et midtpunkt for informasjonsteknologi i Afrika sør for Sahara.

Ifølge Inter Press Service utgjør budsjettandelen til IT-utviklingen 1, 6 prosent, et tall som ligger på linje med mange OECD-land og langt over det afrikanske gjennomsnittet.

I dag er 1.200 barneskoler i landet utstyrt med datamaskiner, og minst 10 prosent av landets ungdomsskoler har tilgang på trådløst nettverk.

Myndighetene satser også på å distribuere små solcelledrevne datamaskiner og mobiltelefoner til landsbygda.

Kommunikasjonsminister Albert Butare sier til avisa New Times at målet er å omforme økonomien fra å være jordbruksbasert til kunnskapsbasert. Denne ambisiøse planen så dagens lys alt i 2000.

To fiberoptiske kabler er allerede på plass rundt hovedstaden Kigali, og meningen er at alle områder i landet etter hvert skal nås av fiberoptikken.

Positiv nyhet
Fellesrådet for Afrika understreker at utviklingen i Rwanda er et godt eksempel på positive nyheter fra dette kontinentet, som ofte er forbundet med sult, krig, kupp og naturkatastrofer.

– Rwanda har utvilsomt et langt stykke igjen, men denne utviklingen er svært positiv. IT-satsingen kan bli en viktig mekanisme for å få grasrota med i samfunnsutviklingen. Det er positivt at myndighetene har bevissthet rundt dette, sier Thorodd Ommundsen i Fellesrådet for Afrika.

Organisasjonen trekker også fram at det pågår en IT-revolusjon i Øst- og Sentral-Afrika.

Her bygges det en 10.000 kilometer lang fiberoptisk sjøkabel til en pris av 230 millioner dollar. Den skal strekke seg fra Sør-Afrika i sør til Sudan i nord. Starten for prosjektet var desember 2007, og det hele skal være operativt i 2010.

Omfattende nettverk
Høyhastighetskabelen vil bli koblet til fastlandet i Sør-Afrika, Mosambik, Madagaskar, Tanzania, Kenya, Somalia, Djibouti og Sudan. Og ytterligere 13 naboland vil bli koblet opp til nettverket gjennom landbaserte systemer. Dermed vil til sammen 250 millioner mennesker få bedre tilgang til informasjonsteknologi.

Kabelen vil både øke nettverkskapasiteten dramatisk og senke prisene. I dag betaler kunder i Øst-Afrika så mye som 200-300 dollar i måneden for internettilgang, noe som selvsagt utelukker mange brukere.

– Dette viser at Afrika er mer enn krig og konflikt, katastrofer og nød. Mye går rett vei. Blant kontinentets 54 land finner man levedyktige demokratier, et rikt kulturliv og folk som tar ansvar for utviklingen, understreker Ommundsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra