FORBRUKERTEKNOLOGI

Så kom endelig Google-mobilen

For mer enn tre år siden startet ryktene. Nå har Google lansert Nexus One.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. jan. 2010 - 21:22

Google lanserte tirsdag kveld, norsk tid, mobiltelefonen Nexus One. Det aller mest om denne mobilen har blitt gjort kjent allerede, gjennom offisielle kanaler. Vi kommer derfor tilbake til de tekniske dataene først mot slutten av saken.

Det som ikke har vært helt klart, er hvordan Google skal selge mobilen. Men i kveld har Google altså åpnet en egen nettbutikk, hvor selskapet i første omgang skal selge Nexus One, men senere også andre mobiltelefoner fra blant annet HTC og Motorola. Mobilene vil i utgangspunktet uten abonnement, men Google har inngått avtaler med i alle fall tre amerikanske mobiloperatører. T-Mobile er først ut.

Mobilene skal kunne kjøpes på enklest mulig måte. Betalingen skjer via Googles egen betalingstjeneste, Google Checkout.

Uten abonnement koster Nexus One 529 dollar i USA.

Mobilen vil fra starten av også tilbys i Storbritannia, Singapore og Hong Kong, i tillegg til USA. Det har ikke blitt opplyst noe om når den vil komme i salg i andre land. Dagens modell leveres ikke med støtte for noen av de nordiske språkene, men Jan Grønbech, sjef for Google Norge, sier til digi.no at i alle fall norsk tastatur og ordliste er tilgjengelig for nedlasting.

Under pressekonferansen ble det ifølge Ars Technica og Gizmodo oppgitt at Android 2.1, som Nexus One er først med å ta i bruk, inkluderer en nytt rammeverk for 3D-grafikk som bedre skal kunne utnytte mulighetene som nå ligger i maskinvaren.

Android 2.1 skal for øvrige gjøres tilgjengelig som åpen kildekode om få dager og vil da også bli tilgjengelig for andre mobiler.

Dette ble demonstrert ved at Googles representanter kjørte en kommende Android-versjon av Google Earth på mobilen.

Google Nexus One
Google Nexus One

Android 2.1 har nå hjemmeskjermpaneler med det Google kaller «levende tapet», det vil si animerte bakgrunner som reagerer på fingerberøringer. I tillegg til berøringsfølsomheten, har mobilen også en styrekule som dessuten lyser i ulike farger, alt ettersom om mobilen mottar en samtale, en SMS eller en e-post.

Den kanskje største nyheten i Android 2.1 er at alle tekstfelt nå støtter tale. Det vil si at man kan lese inn blant annet tekstmeldinger, e-post og tweets uten å bruke fingerne.

Også navigasjonen støtter talekommandoer. Det å si «navigate to Ikea» skal fungere helt fint.

All prosesseringen av talen skjer på serversiden. Mobilen skal kunne dessuten være lærenem og dermed bli stadig flinkere til å skjønne hva brukeren egentlig mener.

I tillegg til dette skal galleriapplikasjoner være skiftet ut med en som er laget i samarbeid med CoolIRIS. Denne skal kunne gi bildevisningen en viss dybde og sorterer bildene automatisk etter tidspunkt og sted.

Nexus One er designet i tett samarbeid med HTC og produseres av det taiwanske selskapet. I så måte vil Google først og fremst være en forhandler av mobilen, som altså skal tilbys side om side med mobiler fra andre leverandører i selskapet butikk.

Dette er faktisk HTCs sjuende Android-mobil. De øvrige er Magic, Hero (Global), Tattoo, Hero (US) og Droid Eris. Den sistnevnte leveres interessant nok med multitouch-støtte også i USA. Under dagens pressekonferanse gikk det fram at Nexus One ikke har programvarestøtte for dette, men at Google vurderer om dette skal aktiveres etter hvert.

Utenfor USA er stort sett ikke multitouchstøtten noe problem, men i USA har Apple angivelig relevante patenter på en slik funksjon.

Ellers er Nexus One omtrent som forventet. Den har 3,7 tommer AMOLED-skjerm med oppløsning på 480x800 piksler. Prosessoren er en 1 GHz Qualcomm Snapdragon 3G QSD8250. Mobilen har 512 megabyte med RAM og 512 megabyte med internt flashminne. Den leveres dessuten med et 4 gigabyte microSD-kort.

På spørsmål om hvorfor man kun får installere applikasjoner på det interne flashminne, var svaret at det er for å hindre piratkopiering. En krypteringsløsning for applikasjoner skal etter hvert komme på plass, slik at de også kan installeres på det eksterne flashminnet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler og har autofokus som støtter området 6 cm til uendelig. Kameraet har blits og støtte for geotagging. Videoopptak kan gjøres med en oppløsning på 720x480 piksler med minst 20 bilder i sekundet, avhengig av belysningen.

Mobilen har selvfølgelig WLAN-støtte, inkludert 802.11n, samt støtte for turbo-3G (HSDPA 7, 2 Mbps og HSUPA 2,0 Mbps). Den har støtte for aktiv støykanselering ved hjelp av to mikrofoner, samt vanlige sensorer som lys og nærhet, samt GPS, akselerometer og kompass.

Batteriet har en kapasitet på 1400 mAH. Det kan lades med 480 mA fra USB og 980 mA fra laderen som følger med.

For GSM er taletiden opptil 10 timer og standbytiden opptil 290 timer. Med 3G-tilkobling er de tilsvarende tidene henholdsvis 7 timer og 250 timer.

Surfing med 3G skal kunne gjøres i opptil 5 timer før batteriet trenger ny forsyning med strøm. Med WLAN holder det i opptil seks timer. Batteriet skal ha kapasitet nok til videoavspilling i opptil 7 timer og lydavspilling i opptil 20 timer.

Nexus One måler 11,9 x 59,8 x 11,5 millimeter. Veksten er på 130 gram.

Når man bestiller Nexus One, kan man velge om man vil ha inngravert en tekst på en metallplate på baksiden av mobilen. I alt er det plass til 50 tegn. Da kan man få en litt mer personlig touch på mobilen.

Da ryktene om at Google skulle lage en mobil første gang dukket opp for mer enn tre år siden, var selskapets ledelse relativt raskt ute med å benekte dette.

Til The Australian Financial Review i slutten av mars 2007 sa Richard Kimber, Googles salgssjef for Sørøst-Asia, at Google ikke hadde noen planer om å bygge maskinvare.

Det stemmer fortsatt, noe som også ble gjentatt under dagens pressekonferanse.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra