I går og i dag samles representanter for G8-landene og verdens ledende internettaktører til «eG8»-konferanse i Paris. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har for tiden formannsvervet i både G8 og G20. Han innkalte til eG8 for å innlede en samtale om det han mener er nødvendige globale regler for Internett, med tanke på å få en samling konkrete løsninger for G8 å ta stilling til.
Blant nettkjendiser i Paris er Eric Schmidt (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Stéphane Richard (France Télécom), John Perry Barlow (Electronic Frontier Foundation, EFF), Jean-Bernard Levy (Vivendi), John Donahoe (eBay), Sunil Mittal (Bharti Airtel), Niklas Zennström (Skype), Lawrence Lessig (Stanford University), Ben Verwaayen (Alcatel-Lucent) og Rupert Murdoch (News Corp.). Opera Software-gründer Jon von Tetzchner var invitert, men kunne ikke delta.
Mange i nettsamfunnet betrakter Sarkozy som fiende, etter at han tok initiativet til en lov som gjør det mulig å sperre piraters tilgang til nettet.
I forkant av samlingen hadde han uttalt at «Internett er en nytt utpost, et territorium som må erobres». Åpningstalen koplet behovet for global regulering til vern av opphavsrett, og la for dagen en holdning om at det også kan være hensiktsmessig å avgrense ytringsfriheten. Samtidig hyllet Sarkozy nettets betydning i de pågående opprørene i arabiske land og tok opp behovet for regulering i lys av både Internetts betydning for verdensøkonomien, og brukernes behov for å balansere mellom personvern og åpenhet.
Debatten hittil beskrives delvis som en gjenspeiling av kulturforskjeller mellom amerikanere og Europa i forhold til opphavsrett, personvern og åpenhet. Sarkozy vil begrense muligheten for misbruk, mens Eric Schmidt frykter «dumme regler» som hindrer vekst.
Reuters skriver at de har fått tilgang til et utkast til sluttdokument fra eG8.
Utkastet tyder på at eventuelle forslag vil være svært lite konkrete, og at man prøver å glatte over de verste stridspunktene. Det vil for eksempel oppfordre G8-landene til en global tilnærming til personvern, men overlate opphavsrett til de enkelte landene. Om opphavsrett, siterer Reuters følgende fra utkastet:
– … vi erkjenner behovet for nasjonale lover og regler for bedre håndheving, samtidig som man fremmer utviklingen av netthandel i varer og innhold med respekt for opphavsretten.
Personvernet diskuteres blant annet med utgangspunkt i hackingen av Sony og Playstation-nettet. Stemningen i EU går i retning av å regulere nettsikkerhet og kreve at brukere varsles når deres persondata er på avveie.
En delegasjon fra eG8 skal legge dokumentet fram for G8-møtet i den franske byen Deauville, som begynner torsdag. Internett er ett av flere viktige punkter på G8-agendaen. De andre er situasjonen i Japan etter tsunamien og kjernekraftverkkatastrofen, verdensøkonomien, klimaendring og opprørene i arabiske land. På slutten av møtet vil ledere for ni afrikanske land slutte seg til G8-lederne for en diskusjon om demokrati og krisene i Sudan, Somalia og Zimbabwe.