For å øke kompetansen og konkurransekraften i næringslivet gir Forskningsrådet nå støtte til 49 doktorgrader i norske bedrifter.
– Norge trenger et næringsliv som forsker mer. Derfor bruker vi penger på at flere kan ta doktorgrad i bedriften de er ansatt i. Det gir bedriftene et konkurransefortrinn og bidrar til nye løsninger og nye arbeidsplasser. Nå setter vi KI-milliarden ut i livet og finansierer en rekke doktorgradsløp som skal utvikle konkrete løsninger for bruk av kunstig intelligens i næringslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i en pressemelding.
Totalt vil det utbetales 102 millioner kroner til doktorgrader i næringslivet, skriver Nærings- og fiskeridepartementet.
Håper på mer samarbeid
Hoel får god støtte fra næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
– Denne ordningen er svært viktig for å stimulere til mer forskning og utvikling i næringslivet, og den legger til rette for økt samarbeid mellom bedrifter og forskningsmiljøer. Dette er vesentlig for å styrke kompetansen og omstillingsevnen i næringslivet, sier hun i pressemeldingen.
Lytter til næringslivet
Forskningsrådet viser til at de har fått tydelige tilbakemeldinger fra næringslivet om at støtte til doktorgradsprosjekter i næringslivet øker konkurransekraften, kompetansen og kapasiteten i bedriftene.
– For Forskningsrådet er det viktig å lytte til behovene til næringslivet og at tilbudene våre svarer på deres behov, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit.
I tillegg til å bedre konkurransekraften i næringslivet er hun opptatt av at dette vil øke samarbeidet mellom næringslivet og akademia.
– Vi er veldig glade for at vi nå kan tildele flere nærings-doktorgrader enn før, sier Tveit.
IT-bransjen om digitaliseringsstrategien: Ambisiøse mål, men lite konkrete planer