KUNSTIG INTELLIGENS

Satser på kunstig intelligens – gir 102 millioner til doktorgrader i næringslivet

Svært mange av de 49 prosjektene som mottar støtte, handler om utvikling av kunstig intelligens.

– Nå setter vi KI-milliarden ut i livet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
– Nå setter vi KI-milliarden ut i livet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten
29. aug. 2024 - 07:59

For å øke kompetansen og konkurransekraften i næringslivet gir Forskningsrådet nå støtte til 49 doktorgrader i norske bedrifter. 

– Norge trenger et næringsliv som forsker mer. Derfor bruker vi penger på at flere kan ta doktorgrad i bedriften de er ansatt i. Det gir bedriftene et konkurransefortrinn og bidrar til nye løsninger og nye arbeidsplasser. Nå setter vi KI-milliarden ut i livet og finansierer en rekke doktorgradsløp som skal utvikle konkrete løsninger for bruk av kunstig intelligens i næringslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i en pressemelding

Totalt vil det utbetales 102 millioner kroner til doktorgrader i næringslivet, skriver Nærings- og fiskeridepartementet.

Håper på mer samarbeid 

Hoel får god støtte fra næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Denne ordningen er svært viktig for å stimulere til mer forskning og utvikling i næringslivet, og den legger til rette for økt samarbeid mellom bedrifter og forskningsmiljøer. Dette er vesentlig for å styrke kompetansen og omstillingsevnen i næringslivet, sier hun i pressemeldingen. 

Lytter til næringslivet

Forskningsrådet viser til at de har fått tydelige tilbakemeldinger fra næringslivet om at støtte til doktorgradsprosjekter i næringslivet øker konkurransekraften, kompetansen og kapasiteten i bedriftene.

– For Forskningsrådet er det viktig å lytte til behovene til næringslivet og at tilbudene våre svarer på deres behov, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit.

I tillegg til å bedre konkurransekraften i næringslivet er hun opptatt av at dette vil øke samarbeidet mellom næringslivet og akademia.

– Vi er veldig glade for at vi nå kan tildele flere nærings-doktorgrader enn før, sier Tveit. 

Administrerende direktør Øyvind Husby i IKT Norge mener Norge må ta en ledende posisjon innen kunstig intelligens.
Les også

Norge taper KI-kappløpet i Norden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.