BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se Jorden live fra verdensrommet

NASA strømmer video direkte fra romstasjonen.

I nettleseren kan man følge med på hvor romstasjonen ISS befinner seg og se direktesendte bilder fra kameraer som ble montert på romstasjonen i april i år. En lenke til denne siden er oppgitt i artikkelen nedenfor.
I nettleseren kan man følge med på hvor romstasjonen ISS befinner seg og se direktesendte bilder fra kameraer som ble montert på romstasjonen i april i år. En lenke til denne siden er oppgitt i artikkelen nedenfor. Bilde: NASA.gov
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mai 2014 - 12:54

Bilder av Jorden sett fra verdensrommet er flotte, men enda mer spennende er bildene dersom de er helt ferske

I en drøy uke har dette vært mulig ved hjelp av NASAs High Definition Earth Viewing-eksperiment (HDEV). HDEV består av fire kommersielt tilgjengelige videokameraer fra fire ulike, japanske leverandører, som har blitt montert i en modul som beskytter kameraene mot temperatursvingninger og stråling. Modulen har deretter blitt montert på Den internasjonale romstasjonen, ISS. Den egentlige hensikten med prosjektet er å avgjøre hvilke kameraer som er best egnet for framtidige oppdrag. I mellomtiden, muligens helt fram til oktober 2015, kan alle nyte bildene som HDEV overfører til jordstasjoner.

HDEV-modulen inneholder også blant annet et system for kommando- og datahåndtering, Ethernet og grensesnitt for integrasjon med Columbus-modulen til ISS. Signalene sendes videre til Jorden via romstasjonens Ku-band-baserte kommunikasjonskanal.

Kameraene og mye av den andre elektronikken som finnes i HDEV-modulen. <i>Bilde: NASA</i>
Kameraene og mye av den andre elektronikken som finnes i HDEV-modulen. Bilde: NASA

Tre av kameraene er montert i eller mot fartsretningen. Det siste kameraet peker rett ned (nadir). Avhengig av hvilket kamera som er aktivt, vises det bilder i mellom 85 og 138 sekunder før neste kamera overtar. Overgangen mellom kameraene tar 15 sekunder. Da vises det grått bilde. Når romstasjonen er på nattsiden av Jorden, vil bildene nødvendigvis være temmelig mørke. Men med en omløpsperiode på knapt 93 minutter, varer ikke mørket så lenge om gangen. Men noen ganger kan også dataoverføringen svikte. Det anbefales da å vente i 30 minutter før man forsøker igjen. Et tre timer langt opptak fra den 3. mai ligger her.

De ulike kameraene som benyttet i HDEV-eksperimentet og syklusen for bruken. <i>Bilde: NASA</i>
De ulike kameraene som benyttet i HDEV-eksperimentet og syklusen for bruken. Bilde: NASA

Livesendingen kan sees nedenfor, men enda bedre er det å se den på denne siden, hvor man også kan se hvor ISS faktisk befinner seg for øyeblikket. Så får man bare håpe på skyfrie perioder.

HDEV-modulen før den ble sendt opp for montering på ISS. <i>Bilde: NASA</i>
HDEV-modulen før den ble sendt opp for montering på ISS. Bilde: NASA

NASA er dog ikke alene om å utplassere kameraer på ISS. Som digi.no tidligere har skrevet om, ble to langt mer høyoppløste kameraer montert på ISS av kanadiske UrtheCast i januar. Et første eksempel på hvordan dette kommer til å bli, finnes her, men det er ennå ikke kjent når tjenestene vil bli allment tilgjengelige.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.