Seagate leverte i går nye prognoser for omsetningen i inneværende og neste kvartal. Selskapet er sammen med Western Digital og Toshiba en av verdens tre største produsenter av harddisker, og den av de tre som ser ut til å være minst rammet av flommen i Thailand.
Seagates prognoser var overraskende positive.
Investorene lot seg overbevise: Aksjeomsetningen etter børsens stengetid i går kveld ga en kursoppgang på 11 prosent til 17,80 dollar. I skrivende stund er kursen fortsatt nærmere 17 dollar. I midten av oktober, da omfanget og følgene av flommen i Thailand begynte å bli klare, var den under 12 dollar.
Selskapet gjentar at selskapets egne produksjonsanlegg i Thailand har ikke vært direkte berørt av flommen. Produksjonsevnen er likevel redusert fordi flommen har rammet anleggene til flere av deres underleverandører.
Seagate tror kapasiteten i den globale harddiskproduksjonen er redusert fra 190 millioner enheter per kvartal til mellom 115 og 120 millioner. Fra overkapasitet er leveransesituasjonen nå preget av større etterspørsel enn varetilgang. Seagate tror dette betyr stabile priser, altså ikke lenger fallende. De tror knapphet på harddisker vil vare gjennom hele 2012.
I desemberkvartalet tror Seagate de selv vil kunne levere 43 millioner enheter og omsette for 2,8 milliarder dollar. I marskvartalet tror de at leveransene, målt i antall enheter og lagringskapasitet per enhet, vil være noenlunde tilbake til nivået fra før flommen. Det innebærer en omsetning på minst 3,75 milliarder dollar i marskvartalet.
Dette anslaget er langt over det analytikerne hadde ventet, 3,25 milliarder dollar.
I et videoinnslag på All Things Digital refereres Seagate-sjef Steve Luzco dithen at bransjen først vil komme tilbake til normal drift i løpet av 2013.
I innslaget fortelles også hvordan to store innkjøpere av harddisker, HP og Apple, skjønte straks hva meldingene om flomkatastrofen i Thailand kunne innebære, og tok øyeblikkelig tiltak for å sikre seg. Med Seagate har de inngått langsiktige kontrakter der de forplikter seg til et bestemt innkjøpsnivå i to år framover. Slike avtaler kan bare inngås av de mest pengesterke kjøperne, og sjeldent for mer enn ett år om gangen.
At HP er kommet ovenpå i forhold til andre harddiskkunder ble i forrige uke bekreftet av Meg Whitman, da hun fortalte at Google og Facebook har ringt HP for å få levert servere. Google og Facebook pleier ellers å lage sine servere selv, men det er, som kjent, vanskelig dersom man ikke har tilgang på harddisker.