TELEKOM

Selger 10 GHz-frekvenser på QXL

Post- og teletilsynet går nye veier for å tildele radiolinjer.

20. apr. 2010 - 09:59

Post- og teletilsynet (PT) er ikke ukjent med å tildele frekvenstillatelser i nettauksjon, men tidligere har de utført denne jobben selv, med egne skreddersydde løsninger.

Nå tar de i bruk auksjonsnettstedet QXL. Fra 25. - 27. mai skal det avgjøres hvem som får tilgang på ledige frekvenser i 10 GHz-båndet.

Anbudskonkurransen gjelder frekvensene fra 10.290 - 10.320 MHz, samt 10.640 - 10.670 MHz. Spektrummengden selges til høystbydende, og de som vinner budet står fritt til å videreselge eller leie ut frekvensene til andre.

Bakgrunnen for at dette nå legges ut på auksjon skyldes at minst to aktører har bedt om å få kjøpe tillatelsen. Auksjonen skal sørge for at tildelingen blir rettferdig.

- Det dreier seg om typisk radiolinjebånd. Dette skal tildeles på teknologinøytrale vilkår. Det betyr at vi ikke legger oss opp i hva slags teknologi dette brukes til, forklarer seksjonssjef i PTs frekvensavdeling John-Eivind Velure til digi.no.

Spekteret har ifølge Velure bruksområder som punkt-til-punkt eller punkt-til-multipunkt. Det kan ses på som erstatning for kabler, og det kan også fungere som erstatning for det siste leddet ut til sluttbrukere, for eksempel for å tilby internettjenester.

- Vi går ikke ut med hvem som har søkt om dette båndet. Det er norske aktører som primært har vært interessert så langt. Det er mer enn én aktør som er interessert, men jeg kan ikke røpe hvor mange, sier seksjonssjefen.

Velure kan ikke svare på hvorfor disse frekvensene er ledige, men sier de kan ha vært brukt av millitære- eller andre systemer. De kan også ha vært brukt til radar og lignende på sjøen. Auksjonen gjelder imidlertid tillatelse for bruk på landjorda.

Han innrømmer at de ikke forventer de helt store beløpene for spekteret som nå tilbys.

- De tidligere auksjonene med mobilbånd har hatt store verdier. I dette båndet forventer vi ikke de helt store summene. Vi overlater til markedet å bestemme hvor mye dette er verdt.

- Fysikkens lover gjelder

Frekvenser er en begrenset ressurs. Men det er langt trangere om plassen blant de lavere frekvensene enn oppover.

Seksjonssjef John-Eivind Velure i Post- og teletilsynet.
Seksjonssjef John-Eivind Velure i Post- og teletilsynet.

- Høyere frekvens gir kortere rekkevidde. Ny teknologi kommer stadig vekk som kan utnytte enda høyere frekvenser. Men fysikkens lover gjelder fortsatt. Bruksområdet må tilpasses. Man bruker radiolinkforbindelser også oppe i 30- og 40 -gigahertzbåndene, sier Velure.

- Avhengig av modulasjon og hvor rekkevidde man ønsker kan disse båndene brukes til å levere veldig store datamengder, fortsetter han.

For å by på de ledige frekvensene i 10 GHz-båndet må man være forhåndsregistrert som budgiver. Fristen for å registere seg er satt til 19. mai.

Tillatelsen gjelder jordbaserte tjenester på norsk territorie, mend unntakt av Svalbard, Jan Mayen og norske biland. Tillatelsen vil være gyldig i ti år, frem til 31. desember 2020.

Les mer om auksjonen og betingelsene som gjelder på nettsidene til Post- og teletilsynet.

Digital dividende

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Den neste store auksjonen av ledige frekvenser kan bli de svært lukrative frekvensene i lavere spekter. Det er kjent at den såkalte digitale dividenden på 790 - 862 Mhz er høyt ønsket av de store mobilaktørene.

- Det har vært målsetningen om at dette skal auksjoneres ut i løpet av året. Det er fortsatt ingen land som har tildelt dette, så hvis man får tildelt dette i år er man tidlig ute sammenlignet med resten av Europa, sier seksjonssjef John-Eivind Velure.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.